<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Za aroniju nema otkupa u Srpskoj, ministar obećao pomoć

Kada je prije pet godina porodično imanje u Pleagićevu pretvorila u malu plantažu aronije, Slobodanaka Kašterović ni slutila nije da će polodove ove ljekovite biljke teško moći da proda. Kaže, otkupljivača nema, a izvoz se ne isplati.

02. august 2015, 12:00

 Na domaćem tržištu, aroniji je teško odretiti i cijenu na malo, koja se, kaže, kreće od 12 do 20 maraka.

“Mislila sam da će to biti za mene uspješan poso, plasman i sve. Sada sam se malo razočarala. Na kraju ove godine je pun rod. Nema nigdje otkupa u čitav BiH. Svud smo zvali, nigdje otkup nismo mogli da nađemo”, priča Slobodanka.

Za problem otkupa aronije na prostoru Srpske i ostaku BiH, nisu znali u Ministarstvu trgovine i turizma RS. Ipak, dali su obećanje da će i to riješiti.

“Hvala vam na iznošenju tog problema. I sigurno, evo ja ću to vrlo brzo na koorodinaciji, odnosno na tematskom dijelu sjednice Vlade iznijeti taj problem. I evo, meni je drago da ima neko ko uzgaja aroniju na ovim prostorima i sigurno da ćemo učiniti, kao Vlada RS, sve da bi promovisali i da bi pomogli tim uzgajivačima aronije, da prodaju to što imaju. Mislim da ćemo dobiti informacije o tim našim proizvođačima aronije, da ih možemo uvezati sa ozbiljnim prerađivačima, odnosno onima koji to otkupljuju”, izjavio je za ATV Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS.

A, dok se otkupljivači ne nađu, Slobodanka će, kao i ostali uzgajivači aronije, da kupce traži na pijaci. Kaže, ima ih koliko-toliko. Među njima je i njen komšija, pčelar Jovo Blagojević. Riješio je da spoji ljekovita svojstva meda i aronije i taj proizvod plasira na tržište.

“Pa, ne slučajno. Aronija je, ne bi puno da aroniji oduzimam vrijeme, aronija je daleko poznata. A, med i aronija daje dobar efekat. Jako dobar vitaminski preparat, odnosno miks. To mušterije prepoznaju, pravi poznavaoci zdrave hrane”, objasnio je pčelar Jovo.

Slobodanka kaže da je svoj hobi pretvorila u porodičan biznis. A posla oko ove biljke ima na pretek.