<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Potvrđena presuda direktoru Sipe

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu Suda BiH kojom je direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Goran Zubac osuđen na uslovnu kaznu zatvora.

03. august 2015, 12:00

Sud BiH u martu je proglasio Zupca krivim jer nije pružio podršku drugim policijskim agencijama tokom februarskih protesta prošle godine kada je, između ostalog, zapaljena zgrada Predsjedništva BiH u Sarajevu.

On je osuđen na uslovnu kaznu zatvora od godinu dana koja neće biti izvršena ukoliko ne počini novo krivično djelo u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude.

Zupčev branilac Dragiša Jokić potvrdio je Srni da je Apelaciono vijeće odbilo žalbe i tužilaštva i odbrane jer smatra da je prvostepena presuda pravilna i zakonita.

“Meni, kao advokatu, njihovo obrazloženje na donesenu presudu nije prihvatljivo zbog čega ću se obratiti Ustavnom sudu BiH”, najavio je Jokić.

Jokić je posebno ukazao na odredbu zakona koje se tiče zakonitosti dokaza i načina njihovog pribavljanja.

“Za razliku od Vrhovnog suda Republike Srpske i Vrhovnog suda Federacije BiH, Sud BiH potpuno drugačije tumači ovu odredbu zakona. Da je Zupčeva žalba bila rješavana u jednom od ovih sudova, ova presuda bi bila ili ukinuta ili preinačena. Sud BiH ima svoje tumačenje i to već prelazi granice pravilne primjene prava”, smatra Jokić.

Prema njegovim riječima, zbog toga je krajnje vrijeme “da se dogovori kako jedan propis treba tumačiti, kako se on pred jednim sudom ne bi tumačio na jedan način, a pred drugim kako kome treba”. Suđenje Zupcu počelo je 25. septembra prošle godine.