<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Da li je Banjaluci potrebna još jedna crkva ili je bolje da djeci ostavimo igralište?

„Ostavite parkić dječici koja se u njemu igraju i odrastaju. Moji sinovi su u ovom parku odrasli, naučili da trče i igraju fudbal. Iskreno se nadam da će ova jedina zelena oaza u Boriku biti ostavljena građanima i djeci“, kaže penzionerka iz Borika.

04. august 2015, 12:00

Vijest da bi, prema izmjeni nacrta regulacionog plana naselja Borik, na dječijem igralištu uz Bulevar vojvode Živojina Mišića mogla da bude izgrađena crkva, izazvala je buru na društvenim mrežama i uglavnom negativne komentare među građanima Banjaluke.

Mnogi smatraju da bi ovim potezom Banjaluka mogla ostati bez još jedne javne zelene površine, dječijeg igrališta i mjesta na kojem se građani mogu okupiti i odmarati. Mnoge čudi ova odluka jer stanovnici ovog područja već imaju na raspolaganju tri vjerska objekta u krugu od jednog kilometra. Građani i mještani Borika kažu da bi se trebalo sučuvati ovo mjesto na kojem se djeca igraju, a zimi mogu da uživaju u pravoj zimskoj čaroliji na sankama i skijama.



Podsjetimo da je od 21. jula 2015. godine počeo javni uvid u pomenuti nacrt, a građani mogu svaki dan osim subote, nedjelje i državnih praznika, u vremenu od 8 do 16 časova, do 21. avgusta, dati svoje mišljenje, primjedbe i prijedloge na nacrt plana i to u prostorijama Mjesne zajednice Borik 2, Bulevar vojvode Živojina Mišića 23, prostorijama Gradske uprave i Instituta za građevinarstvo (IG) Banjaluka, Ulica kralja Petra I Karađorđevića br. 92-98.

Jelena Brkić, asistentkinja na inicijativi Naš prostor iz Centra za životnu sredinu iz Banjaluke, kaže da se Centar već tri godine bavi informisanjem i osnaživanjem građana Banjaluke za što aktivnije i kvalitetnije učešće u procesu izrade i usvajanja prostorno-planske dokumentacije, ali i ukazivanjem na važnost javnih zelenih površina za građane.



“Protivimo se izgradnji crkve na zelenoj površini koja se koristi kao dječije igralište uz Bulevar vojvode Živojina Mišića, jer bi se tako uništila jedna od rijetkih preostalih javnih zelenih površina u gradu. Smatramo da građanima nije potreban još jedan vjerski objekat, ako uzmemo u obzir činjenicu da se u krugu od jednog kilometra u odnosu na pomenutu lokaciju nalaze tri pravoslavna vjerska objekta”, kaže za BUKU Jelena.

Ističe da zelena površina uz Bulevar vojvode Živojina Mišića, tzv. sankalište, ima dugu tradiciju dječijeg igrališta.



“Potrebno je sačuvati, kako ovu, tako i druge zelene površine, zbog djece koja se tu igraju, ali i zbog starijih građana koji provode svoje slobodno vrijeme odmarajući na klupama ili šetajući ‘parkićem’. Osim toga, potrebno je uzeti u obzir činjenicu da zelene površine značajno ublažavaju sve izraženije posljedice klimatskih promjena, koje se manifestuju kroz ekstremne suše ili poplave, a čiji svjedoci smo bili ove i prethodnih godina. Zbog toga je izuzetno važno promijeniti odnos gradskih institucija i građana prema malobrojnim preostalim zelenim površinama u urbanom dijelu grada”, objašnjava Jelena Brkić.

Ona ističe da su kroz Inicijativu Naš prostor informisali građane o javnom uvidu i pojasnili na koji način mogu da se uključe u davanje komentara na Nacrt izmjene dijela regulacionog plana stambenog naselja Borik, a koji je trenutno na javnom uvidu.



“Centar za životnu sredinu planira dostaviti komentare na Nacrt u kom će iznijeti negativan stav prema pretvaranju još jedne javne zelene površine u gradu u građevinsku i daljnjem smanjivanju javnih površina na kojima građani mogu provoditi svoje slobodno vrijeme. Takođe, poslali smo dopis Gradskoj upravi u kojem tražimo održavanje javne prezentacije Nacrta kako bi građani bili što bolje informisani o planiranim promjenama, te mogli dati kvalitetnije primjedbe i prijedloge u toku javnog uvida. Građanima nije jednostavno da razumiju tehničku dokumentaciju koja je stavljena na javni uvid, te smatramo da je svima u interesu da se održi javna prezentacija”, ističe naša sagovornica i dodaje da se javni uvid održava u terminu od 8.00 do 16.00 časova, pa zaposleni građani nisu u mogućnosti da daju svoje komentare i prijedloge. Tim povodom su tražili da se javna prezentacija održi poslije 17.00 časova, a detaljnije informacije možete pogledati na ovom linku.



Jelena Brkić kaže da još jednom pozivaju sve građane da do 21.8. izađu na javni uvid i iznesu svoj stav prema planiranim izmjenama.

“Takođe, građani mogu da prisustvuju javnoj raspravi koju će Gradska uprava tj. Odjeljenje za prostorno uređenje organizovati najkasnije 30 dana od završetka javnog uvida. Osim toga, mogu putem mjesne zajednice ili zbora građana da se obrate odbornicima Skupštine grada Banjaluke kako bi tražili da se mišljenja stanovnika naselja Borik uzmu ozbiljno u obzir prilikom usvajanja Nacrta plana”, objašnjava Brkić Jelena.

Mnoga naselja u Banjaluci jedva da imaju poneko dječije igralište, a grad u kojem živimo sve više postaje betonski. Na pitanje koliko smo svjesni važnosti javnih zelenih površina, Jelena Brkić kaže da je očigledan nedostatak svijesti i aktivizma građana po pitanju kulture i kvaliteta života u gradu.



“Osim što postoji niska svijest građana, vlasti svojim aktivnostima dodatno demotivišu građane u procesima koji su organizovani bez stvarne želje da se dobije mišljenje građana, te da se uzmu u obzir prilikom donošenja odluka. Ipak, evidentno je da se svijest građana polako budi, a to je bilo vidljivo prilikom protesta građana povodom slučaja ‘Picinog parka’. Osim toga, odgovornost je i na odbornicima u Skupštini grada, koji su takođe građani Banjaluke, koji usvajaju regulacione planove. Oni bi trebali biti mnogo odgovorniji prema željama građana, ali i potrebama budućih generacija koje će živjeti u našem gradu”, ističe Jelena.

Boris Bajić, kolumnista iz Banjaluke, napisao je tekst o ovoj temi u kojem je javno iznio svoj stav o namjeri da se na ovom mjestu izgradi crkva.

“Samo bih naglasio da ta kolumna nije kolumna o Crkvi, a još manje o Bogu, kako neki pokušavaju da je predstave.  To je kolumna o jednoj nekretnini, nekretnini koja služi jednoj velikoj i važnoj grupi građana u ovom trenutku, a pojedinci žele da tu nekretninu, koja je javno dobro, ‘privatizuju’ i koriste za sopstvene namjene. Kad kažem ‘pojedinci’, svakako ne mislim na pravoslavne vjernike, jer vjernicima iz Borika ne treba četvrta bogomolja u krugu od jednog kilometra”, kaže Bajić za BUKU.

Bajić smatra da bi građani, prije svega, trebalo da ulože prigovor na nacrt regulacionog plana i na taj način pokažu građansku inicijativu da se predmetna zelena površina sačuva.

“Dodatno, vidio sam da postoje neke ankete koje se bave ovim pitanjem, ali mislim da bismo trebali pokrenuti i online peticiju koja bi omogućila svim građanima, bez da napuštaju svoje domove, da iskažu svoj stav po ovom pitanju, a onda bismo na kraju odštampali spisak potpisnika peticije i zvanično predali dokument u formi dopisa Gradskoj upravi”, ističe Bajić.

Na pitanje zbog čega je važno sačuvati ovu površinu, Bajić kaže da današnja djeca odrastaju kudikamo nezdravije u odnosu na djecu koja su odrastala prije svega dvadesetak godina.

“Kao što znate i sami, sve je manje i manje zelenih površina u gradu i djeca zaista nemaju gdje da provode svoje slobodne vrijeme. Kad uzmete u obzir broj stanova u Bulevaru vojvode Živojina Mišića, jasno je da će veliki broj djece (a i odraslih) ostati bez prostora za igru, sankanje i, prije svega, za zdravo odrastanje”, ističe Boris Bajić.



U parku  smo danas sreli jednu gospođu, penzionerku, i njenog malog unuka iz Borika. Ona kaže da svakodnevno dovodi svog unuka da se igra u ovom parkiću i da na ovom mjestu ne bi trebalo da se gradi crkva.

„Ostavite parkić dječici koja se u njemu igraju i odrastaju. Moji sinovi su u ovom parku odrasli, naučili da trče i igraju fudbal. Iskreno se nadam da će ova jedina zelena oaza u Boriku biti ostavljena građanima i djeci“, kaže ona.

Gradonačelnik Banjaluke, Slobodan Gavranović,
na kafi sa građanima koja je održana juče, rekao je da će o gradnji crkve odlučiti odbornici.



“U pitanju je zemljište na kojem je bila predviđena izgradnja privatnog kapaciteta  zdravstvene zaštite. Da smo izdali građevinsku dozvolu, to bi bilo izgrađeno i na to se sigurno niko ne bi žalio. U sklopu crkve i crkvenog prostora, prema planu, zadržava se dio igrališta i to rješenje treba prezentovati građanima. Mi ćemo to učiniti u sklopu javne rasprave”, rekao je juče u Banjaluci Slobodan Gavranović.

Nacrt izmjene dijela Regulacionog plana za Borik je na javnom uvidu do 21. avgusta, a nakon završetka javnog uvida i razmatranja svih primjedbi, biće održana javna rasprava. Do tada građani i svi zainteresovani mogu da iznesu svoje prijedloge i primjedbe. Poslije toga, izjašnjavaju se odbornici Skupštine grada, koji će na kraju donijeti konačnu odluku.

Kakva će biti sudbina dječijeg igrališta u Boriku, poznatog kao sankalište, vidjećemo u narednim mjesecima...