<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

HIČKOKOVE FATALNE LJEPOTICE: One su obilježile jednu filmsku eru (FOTO)

Sofisticirane ljepotice, uz crni humor i neočekivane zaplete, bitan su dio filmkog izraza britanskog reditelja Alfreda Hičkoka. Bilo da su igrale naivne i nevine žene, ili hladne manipulatorke, tek glumice koje su se pojavljivale u filmovima ovog režisera obilježile su jednu filmsku eru.

04. august 2015, 12:00

DŽOAN FONTEJN

Džoan Fontejn, glumica zlatnog doba Holivuda, prvu zapaženu ulogu zabeležila je upravo u filmu "Rebeka" Alfreda Hičkoka. Džoan je igrala lepu i nevinu suprugu otmenog Maksima de Vintersa, a za tu ulogu glumica je dobila prvu nominaciju za Oskara

Godinu dana nakon toga, u filmu "Sumnja" ponovno je bila nedužna supruga koja saznaje da njen šarmantan suprug želi da je opljačka i ubije. Tada je igrala pored Kerija Granta a njena ubedljiva izvedba donela joj je i Oskara.

Džoan Fontejn bila je sestra legendarne Olivije de Hevilend s kojom je imala konfliktan odnos obležen profesionalnim rivalstvom. Osim u profesionalnom životu, Fontejn i De Hevilend bile su konkurentkinje i u privatnom - ekscentrični milijarder Hauard Hjuz, koji je jedno vreme bio partner Olivije de Hevilend, u nekoliko navrata ponudio je brak i Džoan Fontejn.

Fontejnova nije bila samo uspešna glumica, bila je i pilot, odlično je igrala golf, a imala je i diplomu dizajnerke. Udavala se četiri puta, imala je dvoje dece. Godine 1978. godine objavila je autobiografiju "No Bed of Roses", a poslednju ulogu ostvarila je 1994. godine - glumačka karijera trajala joj je pet decenija. Umrla je 2013. godine u 96 godini.

INGRID BERGMAN


Glumica koja je Hičkoka zvala "slatkim genijem" lepotom i talentom osvojila je publiku i kritiku u nekim od njegovih najpriznatijih filmova. Ali i samog reditelja.

Ingrid je očarala i najvećeg mrguda Holivuda Alfreda Hičkoka koji ju je angažovao u čak tri filma: "Začarana", "Ozloglašena" i "U znaku jarca".

- Niko ne ume da vrišti tako dobro kao Ingrid Bergman - rekao je u jednom od svojih intervjua. Ako se uzme u obzir to da je prezirao glumce, a glumice još više, onda ova konstatacija vredi više od svakog komplimenta.

U filmu "U znaku jarca" Ingrid je igrala alkoholičarku na rubu nervnog sloma dok je u "Začarana" igrala psihoanalitičarku zaljubljenu u svog šefa, za kog sumnja da je ubica.

A u filmu "Ozloglašena" Ingrid je igrala ćerku osuđenog špijuna kojoj državni agent daje zadatak da zavede vođu bivše nacističke grupe.

Upravo tu ulogu mnogi nazivaju najboljom u njenoj bogatoj karijeri, ali svakako uloga po kojoj će je svi pamtiti je ona u filmu  "Kazablanka" koji je snimila sa Hemfrijem Bogartom.

Umrla je 1982. godine u 67 godini.

GREJS KELI

Bez sumnje, najelegantnija i najlepša glumica Hičkokovih filmova bila je princeza Grejs Keli. Njena filmska karijera trajala je relativno kratko, a snimila je ukupno 29 filmova pre nego što se udala za princa Monaka.

Dva filma koje je režirao Alfred Hičkok, a koje je snimala iste 1954. godine obeležiće njenu karijeru. Najpre film "Pozovi M radi ubistva" Keli je brilijantno odigrala ulogu neverne žene bivšeg tenisera koji je, kada sazna da ima aferu sa autorom krimića, osumnjiči za ubistvo.

Iste godine, Grejs Keli je igrala u filmu "Prozor u dvorište" još jednom klasiku Alfreda Hičkoka.

Sledeće, 1955. godine snimila je "Drž’te lopova" u kom joj je partner bio Keri Grant. "Visoko društvo" je bio njen poslednji film.

Desetak godina kasnije, kada je glumica postala deo evropske aristokratije Hičkok joj je ponudio glavnu ulogu u filmu "Marni", ali ju je ona odbila, zbog protesta naroda Monaka koji nije želeo da njihova princeza tumači lik kleptomanke, kao ni da snima ljubavne scene sa Šonom Konerijem.

Grej Keli je umrla 1982. godine u 53 godini.

KIM NOVAK

Američka glumica Kim Novak snimila je samo  jedan film sa Alfredom Hičkokom, a interesantno je da je ona izabrana za film "Vrtoglavica" pukim slučajem.

Hičkok je najpre ulogu poverio glumici Veri Majls koja je morala da je odbije jer je pre početka snimanja ostala u drugom stanju.

Kim je u "Vrtoglavici" igrala osetljivu i smrću opsednutu Medelin a njena hladna i zavodljiva spoljašnjost savršeno je odgovarala ulozi po kojoj će je uostalom i svi pamtiti.

Kim Novak danas ima 82 godine.

EVA MARI SEJNT

I Eva Mari Sejnt je igrala u samo jednom Hičkokovom filmu, a pre nego što će je slavni reditelj angažovati za ulogu u filmu "Sever-severozapad", Eva Mari je iza sebe imala ozbiljnu karijeru krunisanu čak i jednim Oskarom.

Međutim kako to obično biva kada su filmovi ovog reditelja u pitanju, njena uloga devojke koja pomaže nevino optuženom Rodžeru Tornhilu u filmu "Sever-severozapad" ostaće prepoznatljivija od uloge u filmu "Na dokovima Njujorka" koja joj je donela Oskara.

Eva Mari Sejnt danas ima 91 godinu.

DŽENET LI

Iako se lik Marion Krejn, sekretarice koja je proneverila tuđi novac kako bi spasila verenika od dugova, pojavljuje tek u prvih dvadesetak minuta filma ipak glumica Dženet Li, koja je portretisala odvažnu sekretaricu ostaće jedna od najprepoznatljivijih glumica Alfreda Hičkoka. 

Naravno, zahvaljujući kultnoj sceni masakra pod tušem.

Interesantno je da se ovaj film smatra jednim od najboljih horora u istoriji svetske kinematografije, dok je namera reditelja bila da film bude ironična crna komedija.

- Snimio sam jednom film, sa priličnom dozom ironije, nazvan "Psiho". Smatrao sam da je sadržaj vrlo zabavan i da je reč o velikoj šali. Bio sam užasnut kad su ga neki ljudi shvatili ozbiljno - rekao je Hičkok nekoliko godina nakon premijere "Psiha".

Dženet Li je umrla 2004. godine u 77 godini.

TIPI HEDREN

Glumica Tipi Hedren spada u red poslednjih klasičnih Hičkokovih zvezda. Igrala je u dva njegova filma "Ptice" i "Marini" a nakon saradnje sa Hičkokom, Tipi nije uspela da nadmaši slavu koju je postigla igrajući sa Hičkokom.

U filmu "Ptice" glumila je mladu bogatašicu koja dolazi u gradić na obali u kojem ptice do smrti kljucaju stanovnike, a u filmu "Marini" glumila je sa Šonom Konerijom.

U biografskoj knjizi o slavnom reditelju "The Dark Side of the Genious" opisana je jedna epizoda sa snimanja filma "Ptice", koja se odvijala na sledeći način:

Hičkok se odlučio da glavnu glumicu u jednom trenutku pošalje na tavan – scena je snimana tako što su na glumicu bacane žive ptice, a snimanje je, umesto jednog, trajalo čak pet dana. Tokom snimanja te scene Hedren je bila ozbiljnije povređena i doživela je nervni slom, tako da je do kraja filma imala medicinsku negu i bila pod sedativima

Odnos između Tipi Hedren i Hičkoka je bio prepun kontraverzi. Po nekim izvorima Hičkok je hteo da kontroliše ceo njen život, od filmske karijere do toga koju odeću nosi i s kim se viđa, a postoje i glasine da je pretio da će joj uništiti karijeru ako ne bude ispunjavala njegove seksualne zahteve.

Tipi Harden je majka holivudske glumice Melani Grifit i ima 85 godina.

Blic