<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SPS obilježava 20 godina od blokade ulaska izbjeglica u Beograd

Socijalistička partija Srbije i nekadašnji članovi Jugoslovenske levice obeležiće danas 20 godina od blokade ulaska izbeglica u Beograd.

04. august 2015, 12:00

Na naplatnoj rampi kod Šimanovaca na autoputu Beograd-Zagreb biće održan skup sećanja na avgust 1995. godine kada je po nalogu državnog vrha sprečeno da prognani Srbi u akciji „Oluja“ uđu u srpsku prestonicu.

Skup će simbolično početi pred kraj Dnevnika RTS, kada je sa nacionalne televizije 4. avgusta 1995. godine građanima saopštena vest o akciji „Oluja“ i padu Republike Srpske Krajine.

– U to vreme okupljeni će prvo na nekoliko minuta blokirati autoput. Nakon toga svi ćemo stati duž autoputa, kao što je nekada policija stajala duža autoputa na delu koji prolazi kroz Beograd i sprečavala izbeglice da slučajno ne skrenu u grad – rekao je Aleksandar Vulin, koji će prestavljati bivše članove JUL-a.

Takođe, minutom ćutanja biće odata pošta Slobodanu Miloševiću, bivšem predsedniku Srbije, a čitanjem nekoliko odlomaka iz knjige „Noć i dan“ biće upućeni pozdravi i podrška Mirjani Marković.

Sam predsednk SPS Ivica Dačić neće biti prisutan u Šimanovcima, ali će čitav događaj pratiti iz sedišta stranke na Studentskom trgu.

- Ni naš uvaženi pokojni predsednik Milošević nije tada bio na ulici, već je sve pratio iz kabineta. Doduše, Dačić neće biti u predsedničkom već u stranačkom kabinetu, ali i to je jedna simoblična povezanost – rekao je funkcioner SPS Milutin Mrkonjić.

Izvor: Njuz.net