<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Lakše torbe osnovcima u Srpskoj

Đaci u Republici Srpskoj će od nove školske godine dobiti udžbenike štampane na lakšem papiru, tako bi đačka torba trebalo da im bude lakša za 10 do 20 odsto, što u praksi znači da će, u zavisnosti od broja udžbenika koje nose, torba biti lakša i do dva kilograma.

04. august 2015, 12:00

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske Rade Ristović istakao je da se novim udžbenicima čuva zdravlje đaka i sprečava deformitet kičme, što je i bio glavni cilj projekta cijele akademske zajednice u Srpskoj.

“Osim toga, uspjeli smo da zadržimo i kvalitet štampanja udžbenika, ali i da cijena udžbenika ostane ista”, rekao je Ristović za “Večernje novosti”.

On je naveo da je ovaj lakši papir desetak odsto skuplji od dosadašnjeg, ali da to nije bila prepreka da se ovaj projekat završi.

“Cijena kompleta udžbenika u Srpskoj je ostala na prošlogodišnjem nivou i iznosi od 59,90 do 137 KM”, istakao je Ristović i dodao da je Republika Srpska lakšim udžbenicima uvela novinu u cijeloj BiH, ali i regionu.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, opterećenje đačke torbe ne bi trebalo da iznosi više od 10 odsto tjelesne mase đaka, dok je istraživanje “Djeca traže” Međunarodne asocijacije doktora medicine za jugoistočnu Evropu pokazalo da u Srpskoj znatan broj učenika nosi torbu koja predstavlja opterećenje između 15 do 20 odsto.

To znači da bi osnovac koji ima 20 kilograma tjelesne mase, trebao nositi torbu tešku oko dva kilograma, dok je do sada težina torbe iznosila od četiri do čak osam kilograma.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Srpske Predrag Damjanović, koji je vodio projekat realizacije mjera i aktivnosti smanjenja težine đačke torbe, rekao je da je još prošle godine formirana komisija sastavljena od inspektora prosvjetnih savjetnika, koji su predložili mjere i aktivnosti koje će uticati na smanjenje težine torbe.