<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Delegacija EU u BiH: Most kod Gradiške hitan projektni prioritet!

Hitni projektni prioriteti u 2015. godini za BiH usmjereni su na izgradnju prekograničnih mostova na Svilaju i Gradišci (uključujući granične prelaze i prilazne ceste), saopšteno je u Delegaciji EU.

05. august 2015, 12:00

Delegacija Europske unije i Ured specijalnog predstavnika Europske unije u BiH pozdravlja usvajanje Okvirne prometne politike BiH za period 2015. do 2030. godine 30. jula 2015.godine u Parlamentu BiH.

"U proteklim godinama, Europska unija sve više pažnje posvećuje povezivanju građana i poslovnih subjekata širom Europske unije u svrhu promocije održivog ekonomskog rasta. Europska unija je proširila svoje napore kako bi se uključile i zemlje Zapadnog Balkana uložući jednu milijardu eura tokom sljedećih pet godina u razvoj i međusobno povezivanju prometne i energetske infrastrukture. Već ove godine, više od 100 miliona eura dostupno je u vidu sufinansiranja iz pretpristupnih sredstava (IPA II) za sve zemlje" navodi se u saopštenju Delegacije EU u BiH.

Ova finansijska pomoć, zajedno sa ponudom daljeg kreditiranja i investiranja biće dostupna za nadogradnju ili za izgradnju dijelova Osnovne mreže kao što je šest zemalja zapadnog Balkana dogovorilo. Za Bosnu i Hercegovinu, ova Osnovna mreža uključuje autoput i željeznički pravac duž Koridora Vc i autocestu 2a iz Gradiške kroz Banja Luku – uz povezivanje sa Koridorom Vc južno od Zenice. Ova mreža također uključuje luke Šamac i Brčko na rijeci Savi, te Međunarodni aerodrom Sarajevo.

"Hitni projektni prioriteti u 2015. godini za BiH usmjereni su na izgradnju prekograničnih mostova na Svilaju i Gradišci (uključujući granične prelaze i prilazne ceste)." naglašeno je u saopštenju.

Usvajanje Okvirne prometne politike BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH jedan je od dva neposredna preduslova za pristup sredstvima Evropske unije dostupnim u 2015.godini.

"Izrada investicijskih planova za najrelevantnije projekte je drugi preduvjet. Investicijski odbor u zemlji treba da pripremi ove planove do 27. avgusta 2015. godine, kada se održava samit zemalja Zapadnog Balkana u Beču. Stoga pozivamo vlasti u BiH da prioritetno i ponovo okupe investicijski odbor u zemlji radi ispunjavanja ovog roka" zaključuje s eu pomenutom saopštenju.