<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zloupotreba službenog položaja je najčešće korupcijsko krivično djelu u BiH

Donosimo vam detalje iz Informacije o stanju sigurnosti u Bosni i Hercegovini u 2014. godini.

10. august 2015, 12:00

Prema Informaciji o  stanju  sigurnosti  u  Bosni  i  Hercegovini  u  2014. godini koj je izdalo Ministarstvo sigurnosti BiH bazična sigurnost u Bosni i Hercegovini se stabilizuje i pored niza  sigurnosnih izazova i rizika, za  koje treba naći prave mjere i odgovore,  kao i činjenice da  se  policija susreće sa sve složenijim krivičnim djel ima, od kojih neka unose strah među građane.

Prema ovoj Informaciji u toku 2014. godine, policijske agencije BiH i u BiH su registrirale ukupno 454 krivična  korupcijska djela, što u odnosu na prošlu godinu (484), predstavlja smanjenje broja ovih krivičnih djela za 6,19%.

„U toku  2014. godine za korupcijska krivična djela ukupno je prijavljeno 668 lica. Zloupotreba službenog položaja  ili  ovlaštenja  te  ovlaštenja  u  privredi preovladavaju  kao  najčešća  korupcijska  krivična  djela  u  Bosni  i Hercegovini.  U  2014.  godini  registrirano  je  298  takvih  krivičnih  djela  (prethodne  godine  252),  što  predstavlja čak 43,6% svih korupcijskih krivičnih djela. Na krivična djela primanje i davanje dara i drugih  oblika koristi (41 krivično djelo) odnosi se 9% od ukupnog broja korupcijskih djela, a zatim slijede i druga  krivična djela protiv poslovanja i sigurnosti platnog prometa te krivična djela iz oblast poreza i carina”, stoji u ovoj Informaciji.

83 OPSEŽNE POLICIJSKE AKCIJE

Ističe se da su i u 2014. godini policijske strukture BiH nastavile su izvođenje brojnih operativnih akcija protiv počinilaca najtežih oblika kriminala, čime je nastavljen pozitivan trend iz prethodne godine. U 2013.  godini bilo je 79 opsežnih akcija, a u 2014. su bile 83 takve akcije u kojima je slobode lišeno više stotina  osoba i pretreseno nekoliko desetina lokacija.

“Statistički podaci ukazuju da je, unazad dvije godine, zaustavljena stagnacija u borbi protiv najtežih i  društveno najštetnijih krivičnih djela koja su kažnjiva po Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, te da je u 2014. godini zabilježen pad njihovog izvršenja za značajnih 13,44%.(U 2013. godini pad je bio neznatan i iznosio je 0,58%.)”, ističe se u ovoj Informaciji.

“U padu su registrirana krivična djela  u oblasti privrednog kriminalaza 7,56%, kao i  registrirana djela i za oblasti korupcije za 6,19%. Zabrinjavajući je iznos učinjene materijalne štete budžetima BiH od 33,123.476  KM, što je ipak manje za oko 973.132  KM  nego u 2013. godini.  Među ovim djelima preovladavaju  zloupotreba  službenog  položaja,  pronevjere,  porezne  utaje,  krijumčarenje,  prevara  u  privrednom  poslovanju, obmana kod dobijanja kredita, carinske prevare, primanje i davanje dara i drugih oblika koristi,  povrede autorskih prava i dr.”, stoji u Informaciji.

I dalje se navodi da se treba istaći da su registrovana djela u oblasti krivotvorenja novca u porastu za 3,57% u odnosu na 2013. godinu.

ZLOUPOTREBA DROGA

Prema ovoj Informaciji broj registrovanih krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom droga u BiHu 2014. godini (1.411) je u porastu u odnosu na 2013. godinu (1.345) za 4,90%.

“Ova krivična djela počinilo je 1.614 osoba, što je za 2,67%  više nego prethodne godine. Najbrojnije krivično djelo je posjedovanje i  omogućavanje uživanja opojnih droga.  Povećanju  broja  otkrivenih  krivičnih  djela  vezanih  za  zloupotrebu  opojnih  droga  kao  i  broja  počinilaca takvih djela doprinijele su i brojne policijske akcije u posljednje dvije godine. U 2014. godini  manje je zapljenjeno heroina, kokaina i hašiša, a više marihuane i amfetamina. Zapljena je tokom protekle  godine,  može  se  reći,  bila  na  nivou    uličnih  dilera,  jer  nije  bilo  presjecanja  značajnih  krijumčarskih međunarodnih kanala”, ističe se u ovoj Informaciji.  

U ovoj Informaciji se navodi da je za borbu protiv terorizma u BiH potrebna bolja koordinacija sigurnosnih institucija BiH i u BiH odnosno partnerstvo  među  njima,  koje  se  najjasnije  ogleda  kroz  razmjenu  podataka  iz  te  oblasti  ugrožavanja sigurnosti zemlje.

Mreže organiziranog kriminala, prema ovoj Informaciji o sigurnosti, nije lako eliminirati i one djeluju u čitavoj BiH, te imaju negativan uticaj na političke i ekonomske strukture, i pored brojnih policijskih operacija.


Policijske akcije u 2014. godini, grafikon

U tom kontekstu, ističe se, SIPA ostvaruje učešće u udarnim grupama za borbu protiv organ izolovanog kriminala i terorizma, ,a  nastavlja  se  i  provedba  Strategije  BiH  i  Akcionog  plana  za  borbu  protiv  organiziranog  kriminala  2014-2016.     

KRIVIČNA DJELA PROTIV IMOVINE

“Krivična  djela  protiv  imovine su  i  dalje  najbrojnija  među  registriranim,  i  značajno  utječu  na  osjećaj sigurnosti  građana.  Zabilježeno  je  smanjenje  broja  ovih  krivičnih  djela  (20.845)  za  9,96%,  gdje preovladavaju teška krađa, krađa, razbojništvo, razbojnička krađa i oštećenje tuđe stvari. U prethodnom periodu urađeno je dosta toga i bilo je rezultata u sprečavanju krađe motornih vozila. To se odrazilo i u 2014. godini: došlo do smanjenja ovog krivičnog djela za 1,09% u odnosu na 2013. godinu”, napominje se u Informaciji i dodaje se da je registrovanih razbojništava u 2014. godini neznatno manje na nivou BiH (1.025) nego u prethodnoj godini, manje ih je za 0,87%.  

U 2014. godini u BiH su u padu registrovana krivična djela razbojničke krađe  za 30,7%.

Prema ovoj Informaciji stanje javnog reda i mira u BiH, na osnovu policijskih statističkih podataka, povoljnije je  nego  prethodne  godine. Smanjen je broj narušavanja odnosno prekršaja za 10,58%. Najbrojnije su tuče, fizički napadi, vrijeđanje,  svađe,  nedolično  ponašanje,  sprečavanje  pripadnika  policije  u  obavljanju  javnih  funkcija,  neovlaštena upotreba oružja, nasilničko ponašanje, ugrožavanje prijetnjom napada, prosjačenje i dr.

U Informaciji se ističe da u 2015. godini agencije za zaštitu zakonitosti očekuje još jača borba u oblasti suzbijanja kriminala (u onim oblastima u kojima je 2014. godine došlo do povećanja broja krivičnih djela u odnosu na  prethodni period) i korupcije.

Proteklu godinu su takođe karakterisale, sa sigurnosnog aspekta, katastrofalne poplave u Bosni i Hercegovini i Regionu, što je u prvi plan istaklo, pored ostalog, potrebu bržeg unapređenja sistema  zaštite i spašavanja. To je takođe ukazalo i na važnost koordinacije međunarodne pomoći u zaštiti i spašavanju, te praktično pokazalo da je Operativno-komunikacijski centar 112 BiH osposobljen da bude u službi zaštite građana Bosne i Hercegovine.  

“Na osnovu  bitnih pokazatelja, iznijetih kako u Sažetku Informacije tako i u njenoj razradi, može se reći da je stanje sigurnosti u BiH u 2014. godini na nivou svih postkonfliktnih društava i na nivou stanja sigurnosti u ostalim zemljama regije, uz jačanje saznanja da BiH mora biti svjesna da ima problem  s  terorizmom  i  radikalnim  ideologijama,  koje  mogu    da  zloupotrijebe  nezadovoljstvo građana političko-ekonomskom situacijom”, zaključuje se u iz  Informaciji  o  stanju  sigurnosti  u  Bosni  i  Hercegovini  u  2014. godini.