<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Imate hrvatski pasoš i tražite posao, evo liste gdje i šta se traži

Nakon što je Njemačka ukinula radne dozvole za hrvatske državljane portal index.hr istražio je kakvi se sve poslovi nude na području Njemačke, ali i u ostalim državama i to ne samo onih u EU.

10. august 2015, 12:00

Pregledali su portale u Hrvatskoj za traženje poslova i naišli na veliki broj oglasa za posao koji se nude od Njemačke do Australije i Saudijske Arabije.

Ponuda je bila raznolika, a plate pišu tek za pojedine poslove. Najviše oglasa za posao ima za rad u Njemačkoj gdje se traže bravari, električari, zavarivači, konobari, kuhari, sobari, vozači kamiona. Jednako tako traže se i visoko obrazovane osobe pa tako jedna tvrtka traži inženjera građevinarstva u Frankfurtu. Klinika u Lincu tražila je ljekara asistenta za odjel radijacijske onkologije za 40 radnih sati sedmično.

Jedna firma raspisala je niz konkursa za posao na području Južne Njemačke, a jedni su od rijetkih koji su osim uslova stavili i platu. Tako je moleru ponuđena plata bruto 12,80 € / h (fiksna plaća) plus Neto 5,50 € / h.

Traže i njegovatelja za starije i nemoćne, a nude satnicu od bruto 10,25 € / h (fiksna plaća) + Neto 10,00 € / dan (nadoknada - neoporezivo).

Plata vozača u Njemačkoj do 2.500 Evra

Za medicinsku sestru/tehničara bruto satnica je 16,50 € / h (fiksna plata) + Neto 15,00 € / dan (dnevnica - neoporezivo) plus dodaci.

Druga firma traži radnike (m/ž) za rad sportskim barovima u Njemačkoj i stalni radni odnos, a nužno je napredno znanje njemačkog. Budućim radnicima nude osiguran smještaj, plaćene putne troškove i platu od 1000 do 1200 evra.

Nudi se i stalni radni odnos za vozača kamiona c i e kategorije u Minhenu, a plata je od 1.700 do 2.500 kuna.

Traže se i informatički inženjeri i programeri u Gracu, Beču i Kelnu. Svi koji planiraju u Njemačku zaista se nudi pregršt raznih poslova, a za mnoge od njih potrebno je tek osnovno poznavanje njemačkog jezika.

No, osim Njemačke, za koju se nudi daleko najveći broj oglasa za posao, u raznim strukama, naišli smo i na oglas za posao u Estoniji. Mjesto rada je Talin, a traži se softverski inženjer.

Za one koji razmišljaju o preseljenju na drugi kontinent takođe smo naišli nekoliko poslova u SAD-u, Australiji, Saudijskoj Arabiji i Ruskoj Federaciji.

Poslovi na drugim kontinentima

Primjera radi objavljen je oglas za autolimara u Australiji, a nudi se posao za stalno. "Nudimo priliku za živjeti i raditi do četiri godine u Australiji, uz privremenu radnu vizu koja dozvoljava traženje stalne vize nakon dvije godine. Dobre radne uvjete, u skladu s australskim zakonom. Dobru platu: cca A$650-$700 sedmično, neto (nakon što se odbije porez na prihod i drugi nameti). Plata će varirati zavisno o radnom iskustvu. Troškove oko vize i putovanja u Australiju. Pripomoć oko prilagođavanja na život u novoj sredini, uključujući smještaj", stoji u oglasu.

Jedna petrohemijska kompanija u Saudijskoj Arabiji takođe traži radnike i to one s radnim iskustvo na području petrohemije. Traže operatera upravljačke ploče i voditelja smjene. Osim plate (koju ne navode) nude smještaj s uključenim režijama i čišćenjem, pokriveno zdravstveno osiguranje i troškove zubara, 38 dana godišnjeg plus 11 državnih praznika, prijevoz biznis klasom do Saudijske Arabije.

Američka firma za mehaničke sisteme traži servisere klima uređaja za rad u Picburghu i Tempi koji će montirati i popravljati sisteme grijanja i klimatizacije. Osim plate (koju ne navode) firma kao pogodnosti rada navodi 100 posto plaćeno porodično zdravstveno osiguranje, dijeljenje profita tvrtke, regres za godišnji odmor, službeni automobil, mobitel, nagradne bonuse i 40 sati rada sedmično te prekovremene koliko je moguće.

Jedna od najvećih kompanija u Ruskoj Federaciji, koja realizuje najsloženije projekte naftno-plinskog kompleksa, vanjske opskrbe električnom energijom, projekte industrijske i civilne izgradnje traži višeg specijalista za razradu biznis planova (ž/m) – 2 izvršioca, a moraju biti diplomirani inženjeri građevinarstva i arhitekture. Prednost imaju oni sa znanjem ruskog jezika.