<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Internacionalni festival TCFT sutra počinje u Srebrenici

Nakon uspješne realizacije Internacionalnog kulturnog i umjetničkog programa “The Complete Freedom of Truth” u Jelahu i Višegradu od 2. do 9. avgusta ovaj festival počije sutra i u Srebrenici, od 11. i traje do 22. avgusta.

10. august 2015, 12:00

Petogodišnji festival TCFT ove godine počeo je u Bosni i Hercegovini i ima za cilj upoznavanje i umrežavanja mladih umjetnika iz sedam država, promociju kulture i razvoj malih sredina u smislu osnaživanja i podsticaja mladih u pokretanju omladinskih akcija i sadržaja koji će upotpuniti potrebe mladih i lokalnog stanovništva.

Program u Srebrenici ponudiće brojne edukativne i zabavne radionice, muzičke i lutkarske radionice za djecu iz Udruženja “Leptir”, razgovore, druženje i predavanja sa istaknutim ličnostima među kojima je ambasadora Velike Britanije u BiH Edward Ferguson, šefica Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey, šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Jonathan Moore kao i brojni muzičari, umjetnici, producenti… Program nudi i hip hop radionice, radionice plesa i teatra, parkur obuka, radionice fotografije, video i mnoge druge.

U Srebrenici se očekuje oko 150 učesnika festivala TCFT iz Srbije, Velike Britanije, Rumunije, Italije, Portugala, Gruzije i Bosna i Hercegovina.

U sklopu festivala održaće se nekoliko performansa, koncerti kao i dvanaesti muzički festival “Silvertown Shine!”.

Neki od događaja koje možete posjetiti:

    avgust – 21.00 – 22.00 – “Putokazi” performans Teatra Mimart iz Beograda, Srbija – Omladisnki centar Srebrenica;
    avgust – od 21.00 do kasno ujutru – “Silvertown Shine 2015!” – Gradska bašta i Gradksa kafana;
    avgust – 17.00 – 17.30 – Performans djece Muzićkog kampa Rovinj – Gradski park;
    avgust – 18.30 – 19.15 – “Lutkarska predstava za djecu” Besso and Company – Omladinski centar Srebrenica;
    avgust – 21.00 – 22.00 – “Extravaganza” – Lutkarska predstava za odrasle, Fingers Puppet Theatre iz Tblisi, Gruzija – Omladinski centar Srebrenica;
    avgust – 21.00 – 22.30 – Koncert Saffron Caravan, muzičari iz Maroka, Brazila, Izraela i BiH – Gradska bašta.

“Želimo se zahvaliti Organizaciji za sigurnost i saradnju u Evropi, OSCE Misiji u Bosni i Hercegovini za velikodušno pružanje podrške projektu u vidu neophodnog transporta za učesnike. Radujemo se što ćemo poželjeti dobrodošlicu šefu misije OSCE-a Džonatanu Muru, u drugoj sedmici programa. Veliko nam je zadovoljstvo što će nam se  na jedan dan pridružiti ambasador Velike Britanije u BiH, Edvard Ferguson”, rekla je Tina Ellen Lee, kooridinator projekta, umjetnička direktorica Opere Cirkus iz Velike Britanije koje je nedavano dobila nagradu Građanin Evrope za 2015. godinu.