<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kraj grčke drame: Postignut dogovor sa kreditorima, Atina očekuje 86 milijardi eura

Grčka je sa međunarodnim kreditorima postigla dogovor o trećem paketu pomoći.

11. august 2015, 12:00

"Sporazum je postignut. Trenutno se pregovara o nekim sitnim detaljima", izjavio je neimenovni zvaničnik ministarstva finansija posleij maratonskih pregovora tokom noći u Atini, prenio je Rojters.

Grčka od kraja juna pregovara sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), Evropskom centralnom bankom i Evropskom unijom o kreditu koji je dio trećeg paketa pomoći toj zemlji.

U pregovorima su učestvovali grcki ministri finansija i ekonomije Euklid Cakalotos i Jorgos Statakis i predstavnici Evropske centralne banke, Me]unarodnog monetarnog fonda i Evropskog stabilizacionog mehanizma o novom paketu pomoći.

Detalji dogovora još uvijek nisu poznati ali se zna da je iznos 86 milijardi eura (94,3 milijarde dolara).

Dogovor koji je postignut, pred grčkim parlamentom naći će se 18. avgusta.

Grčki mediji tvrde kako je Atini išlo u korist da treći paket pomoći bude dogovoren što prije, jer do 20. augusta Evropskoj centralnoj banci mora isplatiti više od tri milijarde eura duga.

Ukoliko nacrt memoranduma o razumijevanju i ponovljena analiza održivosti grčkog duga budu spremni po planu, očekuje se da će ih grčka vlada i parlament odobriti do četvrtka, što bi otvorilo put za sednicu ministara finansija evrozone u petak.

Taj dogovor o finansijskim aktivnostima Grčke predstavlja važan korak ka postizanju sveobuhvatnog dogovora o paketu pomoći vrijednom oko 85 milijardi evra.

Dogovoreno je da Grčka tokom 2015. godine zabilježi primarni deficit (uz budžetsku ravnotežu bez isplate dugova) od 0,25 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), potom primarni suficit od 0,5 odsto BDP-a 2016. godine, 1,75 odsto BDP-a 2017. godine i 3,5 odsto BDP-a 2018.