<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Izmjena dijela regulacionog plana stambenog naselja Borik - stav jednog arhitekte

U vrijeme opšteg sunovrata našeg društva, njegovih moralnih, demografskih i drugih vrijednosti, svjedoci smo istog takvog kraha struke. Bavljenje strukom svelo se na naplaćivanje minimalca za poslove naručene i dirigovane od “nadri” stručnjaka.

11. august 2015, 12:00

Odsustvo snage i vizije struke je očito iz sve češće prakse raspisivanja poziva za izradu planske dokumentacije – regulacionih planova za površine koje su po dimenziji ravne malo većoj livadi. Takav je slučaj i sa RP “Izmjena dijela regulacionog plana stambenog naselja Borik – nacrt plana” sa oko respektabilnih 0,31 ha površine obuhvata.

Značajno je napomenuti da su, za one koji ne znaju, svi pozivi za izradu planova kao i njihovo usvajanje posao i odgovornosti organa lokalne uprave – opštine.

Bez namjere da se iko omalovažava i vrijeđa, kroz nekoliko pitanja, tražićemo odgovore.  Treba li nam crkva na predmetnom lokalitetu? Ili bilo koji drugi vjerski objekat? Planirane dimenzije crkve su 26 m x 14 m, a prateći objekat 26 m x 10 m, spratnosti četiri etaže. Možda, ali nam treba i objekat škole (koliko srednjih škola u Republici Srpskoj nema namjenski objekat, već se nastava improvizuje, izvodeći se u skoro nemogućim uslovima), školska sala (koliko škola u Republici Srpskoj nema uslove za održavanje nastave fizičkog vaspitanja?!), vrtić, igralište ili, ne daj Bože, PARK.

Treba li nam možda uslovna Hirurgija? Možda. Svako ko kaže da imamo parkove, dobro školstvo, dobro zdravstvo, dobar saobraćaj, …, nije odavde. Možda. Da li naša omladina, koja masovno odlazi za “neprijateljsku” Austriju, Njemačku, Švajcarsku, Švedsku, Dansku, Norvešku, Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države, tamo odlazi jer imaju fascinantne crkve i parohijske domove? Možda. Trebamo li spominjati odnos nataliteta i mortaliteta u Republici Srpskoj? Ne trebamo.

Time se bavi Zavod za statistiku. Kakve veze ima demografska slika sa izgradnjom crkve u mjesnoj zajednici socijalističkog urbanizma. Nikakve. Možda. Možda ova neće ostati prazna kao one na Kosovu.

Šta će nam parkovi? Parkovi su zelene površine, sa primjetnom florom i faunom. Šta će flora i fauna u gradu? Njihovo mjesto je na selu, planini. U gradu su automobili, pa stoga i planiranih sedam parking mjesta za vozila duhovnika. Da li bi se upokojeni Patrijarh srpski Pavle složio sa ovim posljednjim? Možda.

Da li je Grad Banjaluka dužan zemljište Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi? Ako jeste, neka namiri dugove. Vrlo jednostavno. Ionako ga poklanja “zaslužnim pitomcima”.

Šta kažu stanovnici MZ Borik? Šta kažu građani Banjaluke? Treba li im crkva na mjestu zelene površine? Možda. Uglavnom su zauzeti prikupljanjem dokumentacije za vizu.

Izvor Naš prostor