<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Poljoprivrednici u očaju zbog suše, vlastima poručuju: Proglasite vanredno stanje!

„Kad poljoprivreda klekne na koljena, onda znajte da nemamo osnova za život“, kaže za BUKU Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije

12. august 2015, 12:00

Naši poljoprivrednici su u očaju zbog suše koja je uništila veliki dio poljoprivrednih prinosa. Kukuruz, voće i povrće gotovo su uništili grad i visoke temperature, a poljoprivrednici  poručuju vlastima da treba proglasiti vanredno stanje. Poljoprivrednici još uvijek nemaju novčanu pomoć od strane resornih institucija.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske, rekao je da su nas zadesile vremenske neprilike i da je ovo jedna u nizu od šest katastrofalnih godina. Kaže da smo 2010. godinu imali poplavnu, pa tri sušne, prošlu opet poplavnu, a sada nas je ponovo zadesila sušna godina.

“Zaista imamo jedno katastrofalno stanje koje traje dugi niz godina. Ova godina je krenula dobro i mi smo se obradovali. Obećavala je puno, da bi se onda desio period od tridesetak dana hladnih noći, gdje je temperatura padala i na šest stepeni, a to ne odgovara nijednoj kulturi, pa ni kukuruzu. Nakon tih hladnijih noći, došle su visoke temperature, pa tako kukuruz zbog hladnoće, a nakon toga zbog suša i visokih temperatura, nije ni dalje rastao. Kukuruz se nije oplodio i nema zrna, a isto je stanje i sa drugim kulturama, čak se i šuma suši“, rekao je za BUKU Usorac.

Usorac kaže da će štete zbog suše biti velike, čak daleko veće od procjene, i iznosiće oko 500 miliona KM. „Štete će biti velike, jer je kukuruz stočna hrana, a ako nemate stočnu hranu, pašće proizvodnja mlijeka i mesa. Kad padne proizvodnja mlijeka i mesa, štete će biti ogromne“, ističe Usorac.

Kada je u pitanju stočarstvo, Usorac kaže da moraju naći optimalnu količinu stoke koju mogu prehraniti i pokušati zadržati osnovno stado da bi spasili što se spasiti može.

„Bolje je da ostavimo deset krava koje možemo prehraniti, nego dvadeset koje ne možete, pa da se sve upropasti. Tu mora da se uključi i država BiH i RS i da se nabavi kontigent hrane prema broju grla i da se ta hrana proda, subvencionirano, po nižoj cijeni, prije svega govorim o kukuruzu i soji“, ističe on i dodaje da se stočarstvo može sačuvati samo ako se uključi država.

„U stočarstvo je uložen veliki novac i sada bi bila prava šteta da se to sruši“, kaže za naš portal predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske.

Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije, ističe da je suša ogromnu štetu nanijela na području Semberije, posebno ratarstvu, a to znači kukuruzu, soji i još nekim kulturama.

„Sa ogromnim štetama se suočavama. Ja sam predlagao da se proglasi vanredno stanje, kao što i jeste. Ne znam šta se još čeka da se to proglasi. Ove godine suša nam je naškodila više nego poplave prošle godine“, kaže za BUKU Maletić.

On kaže da je suša, pored kukuruza i soje, naškodila djetelinama, voćnjacima, vinogradima i drugim kulturama.

„Kada je u pitanju povrće, ono se zalijeva. Ono jeste ugroženo i troškovi za zalijevanje su veći, ali povrće može da podnese vrućine. Pojedini poljoprivredni proizvođači imaju veće kapacitete za zalijevanje, ali većina to ne može priuštiti. Veliki probem imaćemo sa stočnim fondom, jer stočari će morati uništiti stočni fond zbog nedostatka hrane“, ističe Maletić.


Foto: Ilustracija

Igor Kovačić, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS, rekao je ranije za BUKU da će ove godine vrućina negativno uticati na rad poljoprivrednika.

“Prateći izvještaje agrometeorologa i određenih ljudi koji su vezani za poljoprivredu, možemo reći da je situacija teška i da će sve ovo nepovoljno uticati na poljoprivredne kulture. To se već odrazilo i u ranijim mjesecima, a zbog suše koja se nastavlja i u ovom periodu, sigurno će još više uticati na lošije prinose i uništenje kultura”, kaže Igor Kovačić za naš portal.

INSTITUCIJE SE MORAJU UKLJUČITI

Ljubo Maletić kaže da se resorne institucije, a posebno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS mora uključiti u rješavanje ovog problema. On kaže da se mora uključiti i Vlada RS, jer je situacija u kojoj se poljoprivrednici nalaze ozbiljna.

„Kad poljoprivreda klekne na koljena, onda znajte da nam nema osnova za život“, rekao je Maletić i dodao da su svi poljoprivredni proivođači na mukama, naročito oni koji nemaju uslova za zalijevanje.

„Imajući u vidu sve ovo, možemo reći da će stočni fond teško preživjeti, a ukoliko poljoprivredni proivođač ukine stočni fond, onda nema ništa od rada i života poljoprivrednika. Sljedeća godina će biti teža, jer će ona biti pod uticajem ove godine. Sada se možemo samo nadati da ćemo preživjeti ovu i sljedeću godinu. Na kraju mogu reći da poljoprivrednici nemaju uslova za rad, niko ne misli na nas i još uvijek niko nije ozbiljno progovorio o ovim problemima“, zaključuje predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije, Ljubo Maletić.