<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ivanić: Vučićeva ideja pokazuje političku superiornost Srba,Jerlagić: Gospodine Ivaniću, uozbiljite se!

Ivanić je rekao da ideja premijera Srbije Aleksandra Vučića da se uvede zajednički dan sjećanja na sve žrtve rata u bivšoj SFRJ pokazuje “svu političku superiornost Srba kao naroda i anarhično razmišljanje političara drugih naroda”.

14. august 2015, 12:00

Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu, reagovao je na izjavu člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića. Podsjećamo, Ivanić je rekao da ideja premijera Srbije Aleksandra Vučića da se uvede zajednički dan sjećanja na sve žrtve rata u bivšoj SFRJ pokazuje “svu političku superiornost Srba kao naroda i anarhično razmišljanje političara drugih naroda”.

"Posljednja izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića je bacanje prašine u oči javnosti i pokušaj relativizacije onoga što su počinili ideolozi iz Beograda, a srpski političari slijepo slijedili" navodi se u izjavi Jerlagića.

“Upravo je Ivanićeva izjava zamjena teza i političari iz reda srpskog naroda se ponašaju arhaično i ne razumiju da su okolnosti promijenjene na prostoru nekadašnje zajedničke države. Pitanje se treba postaviti obrnuto, zašto politika srpskih lidera i dalje drži u zabludi vlastiti narod i pokušava umanjiti počinjenu odgovornost tokom svih ratova u bivšoj Jugoslaviji. Ovdje vrijedi spomenuti nekoliko činjenica. Rat u Hrvatskoj, naprimjer, nisu vodili Bošnjaci i Albanci sa Hrvatima, nego Srbi. Zatim agresiju na Bosnu i Hercegovinu je vodila ponovo srpska politika. Rat na Kosovu nije bio između Hrvata i Bošnjaka s jedne strane i Albanaca s druge, nego između Srba i Albanaca. Zajednički imenitelj svih ratova na prostoru bivše Jugoslavije bila je beogradska politika, zbog toga Vučić ima potrebu da napravi relativizaciju i izjednači sviju, iako je ta politika rezultovala genocidom u Bosni i Hercegovini. To je jasno čak i maloj djeci, a Vučić se obraća političarima van granica Srbije kao da su djeca”, kaže Jerlagić.

Jerlagić dodaje da bi Ivanić trebao biti političar malo većeg kalibra, ali je prihvatio providnu Vučićevu igru pa misli da je dovoljno promijeniti nastupe u javnosti i na jeftin način napraviti istorijski zaokret.

“Potrebno je minimalno znanje iz diplomatije kako bi se na pravi način pročitali svi Vučićevi istupi. Na ovim prostorima treba doći do suštinskog zaokreta i stvari će početi dolaziti na svoje. Srbija je učesnik svih ratova na prostoru bivše Jugoslavije i logično je da od nje i krene proces pomirenja, ali iskrenog, ne retoričkog”, poručio je Jerlagić.

Podsjetimo, Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je ideja premijera Srbije Aleksandra Vučića da se uvede zajednički dan sjećanja na sve žrtve rata u SFRJ vrlo poštena i u funkciji smirivanja prilika, kao i da pokazuje svu političku superiornost Srba kao naroda.

Prema Ivanićevom mišljenju ta ideja podrazumijeva istinsko pomirenje, ali da reagovanja pokazuju da spremnosti za to nema kod hrvatskih, albanskih i bošnjačkih političara.

"Ovakva ideja pokazuje svu političku superiornost Srba kao naroda i anarhično razmišljanje političara drugih naroda koji očito, zarad sopstvene političke koristi u svom biračkom tijelu, ne žele da prihvate ovakav prijedlog", ocijenio je Ivanić.