<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Solarni sistem imao je petu džinovsku planetu?

Četiri džinovske gasovite planete u našem solarnom sistemu - Jupiter, Saturn, Uran i Neptun najvjerovatnije su nekada imale i petog ‘rođaka’ koji je najverovatnije iz Sunčevog sistema nestao nakon sudara sa Neptunom, piše "Hafington post".

17. august 2015, 12:00

Neposredni dokazi koji upućuju na ovakav scenario kriju se u neobičnim grupama ledenih objekata u Kajperovom pojasu, nazvanih ‘kerneli’.


Ovu prostranu oblast čine primordijalni ostaci Sunčevog sistema koji iza granice Neptunove orbite kruže oko Sunca. 

"Kajperov pojas nudi nam savršen trag za razumijevanje toga kako je solarni sistem evoluirao od svojeg nastanka”, navodi doktor Dejvid Nesvorni, astronom Istraživačkog centra “Southwest” u Koloradu i vodeći autor istraživanja. 

Nesvorni je osmislio kompjutersku simulaciju koja prikazuje kako su Neptun i ledeni objekti izgledali prije 4 milijarde godina. 

Naučnici smatraju da su ova tijela u to vrijeme bila nadomak gravitacionog dejstva Neptuna. Ali, sudeći prema simulaciji, dogodilo se nešto što je prouzrokovalo izmiještanje kernela na njihovu sadašnju lokaciju.

Ilustracija Kajperovog pojasa / Foto: NASA
Ilustracija Kajperovog pojasa / Foto: NASA

Tu na scenu stupa izgubljena planeta: simulacija ukazuje na to da je u Sunčevom sistemu najvjerovatnije postojala još jedna planeta koja se sudarila sa Neptunom i prouzrokovala razdvajanje ove planete i ledenih tijela. 

"Lokacija i veličina Neptunovog skoka u ovom modelu prilično se poklapaju sa putanjom neophodnom za formiranje kernela”, kaže Nesvorni. 

Prema simulaciji, ne postoji mogućnost da je misteriozna planeta jedna od već postojećih u Sunčevom sistemu. Ona je najvjerovatnije izbačena iz sistema nakon susreta sa Neptunom. 

Istraživanje je objavljeno 10. avgusta u magazinu “Astronomical Journal”.