<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dramatične slike izbegličkog probijanja kordona

Migranti

Velika grupa od nekoliko stotina izbeglica probila je u popodnevnim satima kordon makedonskih bezbednosnih snaga na granici sa Grčkom.

22. august 2015, 12:00

Oni su se uputila prema železničkoj stanici u Đevđeliji, odakle se obezbeđuju vanredni vozovi za transport migranata do graničnog prelaza Tabanovce sa Srbijom.

Stotine izbeglica, među kojima je veliki broj Sirijaca, prodrle su iz Grčke u Makedoniju, savladavši policiju raspoređenu na granici, javlja izveštač AFP.

Kako su objavili makedonski mediji, jake policijske i vojne patrole bile su nemoćne da zaustave masovni ulazak migranata na teritoriju Makedonije, koji su prethodno odbijali da uzmu hranu i vodu koju su im delili makedonski policajci uz povike "nećemo vašu hranu".

Prema proceni medija, u trenutku kada se desio proboj migranata kroz policijski kordon, sa druge strane granice na ničijoj zemlji nalazilo se ukupno oko 4.000 migranata koji čekaju ulaz u Makedoniju, dok u isto vreme iz Grčke i dalje organizovano na granicu sa Makedonijom pristiže veliki broj migranata koje makedonske vlasti nastoje da propuštaju samo u organizovanim grupama.

Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Na železničkoj stanici u Đevđeliji danas se ponovo okupilo oko hiljadu migranata koji čekaju vozove za granični prelaz Tabanovce, a sve veći broj migranata još dolazi.

Kako prenosi televizija Sitel, portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski rekao je danas da policija i dalje ne obezbeđuje granicu sa grčke strane od migranata, iako je reč spoljašnjoj granici Evropske unije.

"Mi smo jedina živa policijska sila koja obezbeđuje granicu i, kao što smo i najavili, upravo zbog humanog tretmana nastavljamo da selektivno propuštamo limitiran broj ilegalnih migranata, koliko u državi ima praktično kapaciteta da se humano tretiraju", kazao je Kotevski.

Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Kotevski je rekao da do sada nijedna zemlja nije ponudila nikakvo konkretno rešenje niti nameru da primi lica koja pokušavaju da ilegalno u Makedoniju uđu iz jedne od članica EU - Grčke.

Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Danas je na železničku stanicu Tabanovce oko 15 sati stigao voz iz Đevđelije sa oko 700 migranata, u najvećoj meri sa Bliskog istoka i severne Afrike, koji su se nakon kraćeg odmora ilegalnim putevima uputili ka Srbiji a neposredno do železničke stanice Tabanovce postavljeno je i nekoliko montažnih objekata za odmor.

Snimke beskrajnih kolona sa stotinama i hiljadama migranata, među kojima ima muškaraca, žena, dece i staraca, natovarenih samo ličnim prtljagom kako se kreću putevima kroz Grčku u pravcu granice sa Makedonijom objavio je danas internet portal "RT news" na svom kanalu na Jutjubu.

Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Masa migranata koju Grčka propušta da prođe preko njene teritorije uskoro će se pridružiti, kako se očekuje, migrantima koji se već danima nalaze u graničnom pojasu sa Makedonijom odakle makedonske vlasti pokušavaju da limitiraju ulazak grupama od po 200 do 300 migranata, za vreme koliko traje proces njihove registracije i organizovanja transporta prema Srbiji.

Očekuje se da svi migranti koji dolaze iz Grčke i Makedonije pređu i u Srbiju jer je namera najvećeg broja njih da zatraže azil u nekoj od razvijenijih zemalja EU.

Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

.

Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

.

Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

.

Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

.

Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

.

Preuzeto sa B92