<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Momenat čiste sreće otkucava sporo u Kapadokiji - bajci u srcu Turske (Foto)

Ljepota putovanja

Maja Savić iz Banjaluke odlučila je da podijeli sa čitaocima Buke svoje iskustvo i gotovo nestvarne fotografije sa svog putovanja po Kapadokiji, dolini balona. Uživajte

23. august 2015, 12:00

Milionima godina vulkani su oblikovali ovu oblast u centralnoj Anadoliji, jedno od mjesta prvih svjetskih civilizacija. Hiljade godina nakon toga trebalo je erozijama, vodi, kiši i vjetru da stvori bajkoviti pejzaž Kapadokije koji danas privlači turiste širom svijeta.

Čitava regija prekrivena je kamenitim strukturama, poznatim kao vilenjački dimnjaci (Fairy Chimneys) koji su zbog mekoće materijala, tzv. tuffa ili stvrdnutog vulkanskog pepela, naveli stanovnike da u njima prave nastambe, skloništa, crkve i manastire. 

Iz istih razloga Kapadokija leži na desetinama podzemnih gradova koji dosežu i do 10 spratova ispod zemlje. Tačan broj im se ne zna, za sada ih je otkriveno 36, ali samo nekoliko ih je otvoreno za obilazak, uz važnu pretpostavku, da niste klaustrofobični.  Naznačajniji su Kaymakli i Derinkuyu koji doseže 55 metara dubine.

Kapadokija, istinski unikat prirode, nalazi se na samo sat vremena leta od Istanbula i povratna karta za Kayseri može se naći već za 40-ak Eura. Postoje brojne autobuske ture iz Istanbula, ali put u privatnom aranžmanu je previše jednostavan, jeftin i zabavan da biste se odlučili za 12 sati vožnje u jednom pravcu.

Zbog svoje strukture, mnogi hoteli se nalaze unutar kamenitih tvorevina,  sobe su u “pećinskom” ambijentu i utisak hiljadu i jedne noći moguć je po veoma pristojnim cijenama.  O turskoj gostoljubivosti je već sve poznato, ali uvijek me iznova  fascinira koliko je to vrijedan narod, pa se često desi da u prekrasnom hotelu sam vlasnik radi na recepciji i dočeka vas sa osmijehom kasno iza ponoći.

Gradić Goreme je najbolja polazna tačka za obilazak regije, iako se na prvi pogled čini da obližnji Urgup pruža više mogućnosti za smještaj. Cijene u restoranima su takođe pristojne i neće mnogo uticati na vaš novčanik, koliko možda na liniju, s obirom na nadaleko čuvene turske delicije na čelu sa baklavom sa pistacijama i sladoledom od vanilije.

Oblast preko koje je prolazio “Put svile” bila je primamljiva mnogom civilizacijama, ali rani Hrišćani su, čini mi se ostavili najveći trag. Dani u Kapadokiji su rezervisani za obilazak brojnih crkava i manastira uklesanih u njene kamene strukture.  Open Air Museum, pod zaštitom UNESCO-a,  nezaobilazan je kompleks oslikanih bogomolja i u jednoj od njih se između ostalog može vidjeti freska Svetog Đorđa koji ubija aždaju, koji je takođe čest motiv na suvenirima jer se smatra da je njegov otac rođen u Kapadokiji.

Čudesne koloritne doline, najljepše je obilaziti na motoru ili biciklom ako ste u boljoj formi. Vožnje offroad i pogled na doline (Red valley, Rose valley, Love valley, Ihlara, Pigeon valley...) ostavljaju doslovno  bez daha uz čest osjećaj da se nalazite na setu snimanja Ratova Zvijezda ili da su vas upravo teleportirali na Mjesec.  Za romantičare tu je i obilazak na konjima (Kapadokija u prevodu sa Perzijskog znači zemlja lijepih konja)

Ortahisar i Uchisar, 2 veoma slična mjesta sa tvrđavom u središtu odakle se pruža sjajan pogled na regiju, su takođe vrijedni posjete u Kapadokiji.

Ono što svakako privlači turiste, pored neosporne  prirodne ljepote je vožnja balonom iznad Kapadokije. Svako jutro u 5 sati stotinjak balona se digne u zrak i stvara prizor koji pamtite do kraja života. Vožnja od sat vremena, do izlaska sunca, košta oko 160 eura, prilično velika svota, ali o popularnosti dovoljno govori činjenica da možete ostati bez mjesta ukoliko zakasnite sa rezervacijom.  Dolazimo i do drugog značajnog faktora koji treba eliminisati za ovaj doživljaj, straha od visine, s obzirom da, ukoliko vrijeme i vjetar dozvoljavaju, baloni se dižu i na visinu od 1000 metara.

Zašto posjetiti Kapadokiju?

-Zbog toga što se još jednom duboko pokloniš sili prirode i učvrstiš osjećaj strahopoštovanje pred njenom razornom i stvaralačkom snagom.

-Zbog bogate istorije, nemjerljive vrijednosti ljudskog stvaralašta, sačuvanim ostacima hrišćanstva koji se na svakom koraku prepliću sa islamskom religijom.

Zbog toga što su u Kapadokiji  možda najljepša buđenja koja sam doživjela. Sat zvoni u pola pet, oblačiš brzo nešto toplo i onda trčiš na prvu uzbrdicu poput djeteta koje pušta i trči za zmajevima. Oko tebe šarenilo  balona i kratki povratak u djetinjstvo vraća osmijeh i crvenilo na obraze.  Momenat čiste sreće otkucava sporo u Kapadokiji - bajci u srcu Turske.