<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ovakve fotke dosad niste vidjeli: Ušao u Sjevernu Koreju i snimio život u diktaturi

Njegova posjeta bila je strogo kontrolisana, što ne čudi jer ne dolazi svakog dana Amerikanac u Sjevernu Koreju

25. august 2015, 12:00

AMERIČKI turist Taylor Pemberton proveo je samo četiri dana u Sjevernoj Koreji, no to mu je bilo dovoljno da snimi fotografije koje daju barem mali uvid u tu zatvorenu zemlju.

Njegov posjet bio je strogo kontroliran, što ne čudi jer ne dolazi svakog dana Amerikanac u Sjevernu Koreju.

Raspored događanja i obilazaka bio je unaprijed određen, a iz hotela nije smio izaći bez službenika koji ga je pratio u svakom trenutku. No kad službenik nije gledao, 26-godišnji Pemberton iz Minneapolisa je uspio snimiti nekoliko fotografija koje je objavio na Instagramu.

Nakon objavljivanja njegove su fotografije izazvale veliku pozornost, a o njemu piše velik broj svjetskih medija.

Opisao je da ulazak u Sjevernu Koreju nije bio nikakav problem, u Pekingu je dobio turističku vizu i to je bilo to.

Veći problem imao je sam sa sobom, jer nije bio siguran koliko je moralno ispravno ostavljati novac zemlji koja se nalazi pod diktaturom koju on ne podržava.

Osim toga, nije mu bilo svejedno kad mu je službenik koji ga je pratio odredio u koje će vrijeme ići u krevet, ali nije mu bilo lako ni objasniti lokalnom stanovništvu što je to internet. Mnogi od njih tek su tada prvi put čuli tu riječ. 

Naglasio je da je zabranjeno snimati vojsku, a on je u jednom trenutku želio snimiti ogromni spomenik Kim Il-Sunga i Kim Jong- ila te nije primijetio da se ispred njega nalaze vojnici. Fotografiju je objavio na Instagramu, pojašnjavajući da je to zabranjeno, no da je želio dati uvid u život u Sjevernoj Koreji.