<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Njemačka studentica koja stanuje u vozovima

Leonie Müller je otkazala zakup stana prije nekoliko mjeseci i sada provodi mnogo sati svake sedmice putujući vozom.

25. august 2015, 12:00

Leonie Müller je otkazala zakup stana prije nekoliko mjeseci i sada provodi mnogo sati svake sedmice putujući vozom. Njen nekonvencionalni način života dospio je u medije ne samo u Njemačkoj, već i u inostranstvu.

Njoj se ova odluka činila savršeno logičnom: Leonie Müller, 23-godišnja studentica medija na univerzitetu u Tibingenu na jugu Njemačke, otkazala je zakup stana u Štutgartu 1. maja ove godine. Zamijenila ga je za jednogodišnju kartu za voz koja joj omogućava da putuje bilo kojim vozom u Njemačkoj.

 "Sve je počelo svađom sa vlasnikom stana u kojem sam živjela," kazala je Müller za The Washington Post. "Istog trenutka sam odlučila da ne želim više tu da stanujem – a onda sam shvatila: Zapravo, ne želim više nigdje da stanujem."

Sadašnje rješenje joj se čini praktičnijim. Studirala je u Tibingenu u južnoj Njemačkoj, a redovno je posjećivala svog momka u Kelnu, majku u Berlinu i baku u zapadnonjemačkom gadu Bilefeldu. Ionako je često putovala.

Putnik po danu

Müller pređe između 1,200 i 2,000 kilometara svake sedmice, prema pisanju njemačkog portala Spiegel Online. Kaže da najviše putuje na relaciji Tibingen-Keln.

Međugradski vozovi u Njemačkoj su većinom brzi i udobni.
Međutim, izbjegava da spava u vozu. Obično prespava kod momka, prijatelja ili rodbine. Ali, kako dodaje u svom blogu, planira i poneko noćenje u hotelu, putem couchsurfing-a ili Airbnb-a."

Voz joj uglavnom služi kao mjesto za odmor, čitanje i spremanje ispita. Njena najvažnija kupovina ove godine bile su slušalice za zvučnu izolaciju, koje joj omogućavaju da radi u miru, kazala je za Spiegel Online.

Ruksak sa nešto odjeće i toaletnim priborom uvijek nosi sa sobom, kao i  svoj Microsoft Surface tablet kompjuter i hrpu papira za fakultet. Ostatak njene odjeće raspoređen je po stanovima ljudi kod kojih redovno odsjeda.

Eksperiment iz načina života

Müller u svom blogu dokumentuje svoje iskustvo modernog nomada. To će biti jedan dio njenog diplomskog rada. Ali sada, na ljetnom raspustu, zauzeta je i sve većom pažnjom medija koju dobija.

"Planirala sam da idem u nekoliko njemačkih gradova sljedeće sedmice, ali pošto je interesovanje medija trenutno veliko, vjerovatno ću ostati u Kelnu i pokušati odgovoriti svima i sve organizovati", kazala je Müller za DW putem Facebook Messenger-a.

"Imaću nekoliko intervjua za radio i TV i držaću radionicu za školsku djecu – ali to će biti moguće samo ako mi se glas vrati do tada, pošto se trenutno borim sa prehladom," dodala je.

Kada završi sav posao, ponovo će uskočiti u voz. Prije početka sljedećeg semestra u oktobru, može iskoristiti godišnju kartu da posjeti mjesta u koja inače ne ide.
"Sljedeći je vjerovatno Hamburg", napisala je u poruci na Facebook-u. Ali pošto može da se vozi bilo kojim vozom, ima slobodu da se predomisli u svako doba.

Izvor: www.dw.com

Prevod Milica Plavšić