<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ovaj dječak iz Sirije je SAM DOŠAO OD DAMASKA DO BEOGRADA!

SVAKU NOĆ SANJAM MAMU I TATU I ČEZNEM DA IH PONOVO VIDIM

"Svake noći plače, onda kada misli da ga ne vidimo. Srce da ti pukne kad ga čuješ kako jeca"

26. august 2015, 12:00

Mali Sirijac Abdul Kerim Faris (10) prepešačio je sam, bez ijednog člana porodice, skoro 2.500 kilometara od Damaska do Beograda.Mali Abdul, koji je trenutno nastanjen u parku kodAutobuske staniceu Beogradu, kaže da ga je na put poslao otac, kao najmlađe muško dete u familiji.

Ovaj dečak je ljubimac grupe izbeglica koja je juče u 40 autobusa došla iz Preševa u Beograd. Pre toga je četiri meseca prešaćio do Đevđelije, gde je preživeo pakao u sukobu sa policijom. A onda do makedonsko-srpske granice, pa do srpske prestonice…

Iako stariji paze na njega i pokušavaju da mu se nađu u nevolji, ali on je ipak sam, bez ikog svog.

Foto: Informer/Peđa Milosavljević

Foto: Informer/Peđa Milosavljević

– Svašta sam preživeo pre nego što sam stigao ovde! Najteže mi je bilo prošlog vikenda kada smo iz Makedonije pokušavali da uđemo u Srbiju. Policija nas je gurala i tukla, ljudi su padali, deca su plakala. Nikad u životu se nisam uplašio kao tada – priča Abdul Kerim.

Iako ni njemu nije lako, brine za svoje roditelje, brata i sestre.

– Bojim se da ih ne ubiju bombe. Tamo u mojoj zemlji je rat, strašno je, stalno se pitam da li ću ih ponovo videti, moje najmilije. A ako i stignem u Nemačku, kako će me oni tamo naći? – pita se ovaj mališan.

Iako imaju svoji muka, ostale izbeglice iz Sirije su potresene zbog sudbine malog Abdula. Kažu da je najstrašnije noću, kada počne da doziva roditelje.

Foto: Informer/Peđa Milosavljević

Foto: Informer/Peđa Milosavljević

– Žao nam je ovog dečaka. Vidimo koliko je uplašen i koliko mu nedostaje porodica. Svake noći plače, onda kada misli da ga ne vidimo. Srce da ti pukne kad ga čuješ kako jeca. Pokušavali smo da stupimo u kontakt sa njegovim roditeljima, ali nismo uspeli. Ko zna šta je s njima. Kada smo bili u Grčkoj, mali se razboleo, bolelo ga je grlo i imao je visoku temperaturu. Baš smo se prepali zbog njega – priča Hamad Ahmet iz Damaska.

Dečak će danas zajedno sa grupom muškaraca koji brinu o njemu krenuti put Mađarske, pa odatle u Nemačku.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

-Izdržljiv je on, ide s nama kao da mu je dvadeset. Šta će jedano dete, nema izbora. Šta god da bude, nema izbora. Šta god da bude, mi ga nećemo ostaviti. Kako bude nama, biće i njemu – rekli su uglas Sirijci koji čuvaju malog Abdul Kerima.

Prema MUP-ovim podacima od početka godine ukupno 9.000 dece je zatražilo azil u Srbiji. Trećina od tog broja su izbeglice bez roditeljske pratnje. Toliko ih je samo registrovanih, dok je broj dece koja se ne prijave višestruko veći.

Telegraf.rs