<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BUKA u Prnjavoru, gradu bez pitke vode

BUKA KAFA

Prnjavor, grad koji je poznat po velikom broju nacionalnih manjina, ima veliki problem sa vodom, naime voda u ovom gradu nije za piće.

27. august 2015, 12:00

Kafa sa Bukom u Prnjavoru je održana u četvrtak popodne, 21. avgusta, gdje nas je uprkos kišnom vremenu dočekao veliki broj građana koji su nam pričali o problemima koji su specifični za ovu opštinu.

Prnjavor, grad koji je poznat po velikom broju nacionalnih manjina, ima veliki problem sa vodom, naime voda u ovom gradu nije za piće. Iako je, kako nam kažu Prnjavorčani, u izgradnju fabrike vode uloženo 1,9 miliona evra kreditnih sredstava španske vlade, dok je opština za sanaciju mreže izdvojila preko tri miliona evra, građani po pitku vodu moraju ići do izvora ili gradskih česmi. Prema trenutnim informacijama Opština Prnjavor namjerava uzeti kredit da bi se sa tim novcem riješio problem vodosnabdijevanja u gradu. 

Dan kada smo mi posjetili Prnjavor otvorene su tri javne česme kod zgrade Crvenog krsta sa vodom sa izvorišta "Povelič". Građani i dalje po pitku vodu moraju ići van svojih domova, a kupanje, pranje suđa i veša obavljaju vodom koja je neispravna i svjesni su te činjenice, a o posljedicama toga ne smiju ni da pomišljaju.



Snežana Zorić, predsjednica Udruženja građana “Naša vizija” rekla je da joj je zadovoljstvo što je ovo Udruženje bilo domaćin posjete Buke u Prnjavoru.

Snežana je rekla da Udruženje građana “Naša Vizija” pokušava na nove inovativne načine da pokrene inicijative i zainteresuje mlađu populaciju za desavanja u opštini, a ova posjeta Buke im je pokazala da je ovakav vid komunikacije prijeko potreban svima nama.

Kada je riječ o problemima u Prnjavoru Snežana kaže da su oni slični kao u cijeloj BiH.

“Nezaposlenost, odlazak mladih kao i neadekvatna ulaganja u prioritete kao što su putevi, ruralna područja su neki od problema koji tište građane ove opštine. Međutim najveći problem jeste neiskorištavanje velikog potencijala koji posjeduje Prnjavor. Ukoliko ne postoji mogućnost otvaranja većih fabrika, onda bi se fokus trebao staviti na banjski turizam, koristiti mogućnosti ergele kao i to da je opština Prnjavor mjesto sa najviše nacionalnih manjina u državi”, rekla je Snežana Zorić.

Ona dodaje da su mladi u Prnjavoru i aktivni u odnosu na situaciju u državi.

“Ovo je još uvijek lijepo i malo mjesto za živjeti i odgajati djecu. Mada, sve više mladih poslije završetka studija ne želi da se vrati, ali to je i opravdano jer ne mogu da zadovolje svoje apetite”, objašnjava.

Rješenje problema u ovoj opštini Snežana Zorić vidi u u iskorištavanju svih potencijala opštine i to posebno prirodna bogatstva.

“Pored banje u Kulašima i ergele koja je u katastrofalnom stanju, što je sramota čitavog društva postoje brojni vjerski objekti koji mogu biti zanimljivi potrencijalnim turistima. Samo racionalnom upotrebom svih resursa koje posjeduje opština, može da se dođe do cilja. Da smo došli do cilja znaćemo kada budemo imali dječijih igrališta toliko koliko sada imamo propalih preduzeća”, kaže Snežana Zorić.



Vedran Lepir, urednik portala Prnjavor.info kaže da je posjeta Buke pravo osvježenje u medijskom životu Prnjavora. On kaže da mnogo mladih u Prnjvaoru, baš u internet novinarstvu vidi svoju priliku, da izrazi stav, što je nemoguće u bilo kom tradicionalnom mediju.

Najveći problem Prnjavora, kao i većine drugih lokalnih zajednica, prema Lepiru je nezaposlenost.

“Stanje u našoj opštini najbolje opisuje anketa na portalu prnjavor.info po kojoj se više od 70 odsto anketiranih izjasnilo da želi napustiti Prnjavor. Drugi jednako velik problem je činjenica da Prnjavor i dalje nema pitku vodu. U izgradnju fabrike vode u Prnjavoru uloženo je 1,9 miliona evra kreditnih sredstava španske vlade, dok je opština za sanaciju mreže izdvojila preko tri miliona evra. Od tog projekta se i pored uloženih sredstava odustalo, jer fabrika nije u mogućnosti da napravi pitku vodu a ni da je distribuiše do krajnih korisnika. A u toku je projekat Povelič gdje je do sada uloženo do 20 miliona maraka, od čega je grad dobio tri javne česme”, ističe Lepir.

Kaže, da ako izuzmemo nezaposlenost i zapošljavanje po isključivo stranačkoj pripadnosti, mladima se nudi mnoštvo različitih aktivnosti za popunjavanje slobodnog vremena.

“Prnjavor ima desetak kulturno-umjetničkih društava, nekoliko sportskih klubova, omladinsko pozorište, različita udruženja... Ovdje se organizuje veliki broj festivala, različitih manifestacija, sportskih takmičenja, tako da opština živi tokom cijele godine”, rekao je Lepir.

Lepir smatra da ova opština ima budućnost ako mladim ljudima da šansu na osnovu njihovih kvaliteta, a ne na osnovu stranačke pripadnosti.



“Mladi ljudi iz Prnjavora studiraju na najprestižnijim fakultetima na svijetu, ali nažalost ne vraćaju se u svoj grad zato što im niko ne nudi posao. Prnjavor mora da iskoristi prednost autoputa Banja Luka - Doboj i Termoelektrane Stanari i da stvori povoljnu klimu za privlačenje investitora i otvaranje novih privrednih pogona. Nažalost, svjedoci smo da pojedini ulagači odustaju od Prnjavora i svoje firme otvaraju u drugim lokalnim zajednicama jer su im u našoj opštini uslovi za ulaganje krajnje nepovoljni”, ističe Lepir.

PRNJAVOR I TURIZAM

Turistički gledano opština Prnjavor raspolaže bogatim turističkim potencijalom. Priroda je ovom području podarila raznolike prirodne komplekse, a kroz vijekove narod je stvarao kulturno-istorijske motive.

Danas na području opštine Prnjavor možemo izdvojiti više turističkih lokaliteta, a jedan od najkompleksnijih je svakako Banjsko-rekreativni centar “Banja Kulaši”. Udaljena 14 kilometara od centra grada, kao lječilište poznata je još iz doba Austrougarske. Tradicija Banje “Kulaši” zasniva se na izvorima izrazito ljekovite termomineralne vode. Voda je bakteriološki potpuno sterilna , a posebne karakteristike su visoka alkalnost sa niskom mineralizacijom. Značajno je spomenuti da na prostoru Evrope postoje samo tri izvora vode sa ovakvim karakteristikama što je svrstava u svjetske raritete.



MANJINE

Krajem 20. vijeka na području ove opštine bilo je nastanjeno oko 20 različitih etničkih grupa, pa je Prnjavor s pravom bio prozvan “Mala Evropa”. Ovaj naziv s ponosom nosi i danas. Pripadnici najbrojnijih nacionalnosti su u Prnjavoru su Romi, Ukrajinci, Česi i Italijani, ali također u okolini grada ima i zajednica Poljaka, Slovenaca, Albanaca, Jevreja i Mađara.

Vezan tekst


Druga sezona "kafe sa BUKOM": Svi dragulji Istočne Bosne