<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Antiimigrantska grupa izviždala Angelu Merkel u Dresdenu

- Po dolasku u prihvatni centar, u kojem se nalazi oko 600 migranata, Merkel je dočekala jedna antiimigrantska grupa koja ju je izviždala te uzvikivala "izdajice".

26. august 2015, 12:00

Njemačka kancelarka Angela Merkel izviždana je tokom posjete imigracionom centru u Heindauu, nedaleko od njemačkog grada Dresdena, koji je posljednjih dana bio poprište antiimigrantskih protesta.

Merkel je danas zajedno sa premijerom pokrajine Saksonija Stanislavom Tillichem, načelnikom općine Heidenau Jurgenom Opitzom i predsjednikom njemačkog Crvenog krsta Rudolfom Seitersom, posjetila prihvatni centar za imigrante u Heindauu.

Po dolasku u prihvatni centar, u kojem se nalazi oko 600 migranata, Merkel je dočekala jedna antiimigrantska grupa koja ju je izviždala te uzvikivala "izdajice". Merkel se nije obazirala na zvižduke i parole, te je mašući rukom ušla u prihvatni centar.

Posjeta prihvatnom centru bila je zatvorena za medije, a Merkel je nakon posjete, koja je trajala jedan i pol sat, izjavila da svako ko bježi od političkog pritiska ili građanskog rata u svojoj zemlji, u Njemačkoj ima pravo do prođe jedan pravedan azilantski proces.

"Ono što se ovdje dešavalo (antiimigrantski protesti) je ružno i sramotno. Njemačka će uvijek biti tamo gdje bude trebalo pomoći", kazala je Merkel, koja je najavila i izmjene u zakonu u septembru kako bi se bolje riješili problemi izbjeglica.

U Dresdenu su tokom vikenda izbili nasilni protesti u kojima je povrijeđeno nekoliko desetina policajaca.

Dok većina Nijemaca, prema anketama, odobrava dolazak migranata u zemlju, ima i onih koji se glasno protive tome. Policija je na istoku Njemačke uhapsila dvojicu muškaraca koji su ušli sa noževima u izbjeglički kamp. Nedugo nakon toga, u Leipzigu je muškarac podmetnuo požar objekat u kojem se nalazilo 56 migranata.

Njemačka od početka godine bilježi nagli rast broja izbjeglica iz afričko-azijskih zemalja, a pretpostavlja se kako će ih u zemlji do kraja 2015. godine biti preko 800.000.