<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Gradonačelnik Luiđi Brunjaro: U mojoj Veneciji neće biti gej parade

VENECIJA

Grupe za zaštitu ljudskih prava oštro su danas reagovale kada je gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro rekao da će zatražiti da se tokom njegovog mandata, zabrani gej parada.

27. august 2015, 12:00

"Neće biti parade ponosa u mojoj Veneciji", izjavio je Brunjaro u intervjuu za list "Republika", opisujući takve skupove kao "farse" i "vrhunac kiča".

Političar desnog centra, izabran za gradonačelnika Venecije u junu, već je izazvao kontroverze povlačenjem knjiga iz obdaništa i osnovnih škola u kojima se prikazuju istopolne porodice. Iako ga je zbog tog poteza Elton Džon nazvao čovjekom punim predrasuda, Brunjaro insistira da nije homofob i da ima "gej prijatelje".

Flavio Romani, predsjednik glavne grupe za zaštitu prava gejeva u Italiji "Arcigej" kaže da gradonačelnik ne smije da nameće svoje lične preferencije cijelom gradu.

"Venecija je kosmpolitski grad u kojem se sreću različite kulture i religije. Brunjaro mora da razumije da grad ne pripada samo njemu", izjavio je Romani.

Gej parada se organizuje svake godine u oblasti Veneto, a nakon što će se ove godine održati u Veroni, parada u Veneciji zakazana je za sljedeću, 2016. godinu.

"Vratićemo se naredne godine i pozvaćemo gradonačelnika da maršira na čelu parade sa nama, i na taj način će vidjeti šta zapravo znači parada ponosa", dodao je Romani.

Brunjara su pored poznatog britanskog pjevača napali i mnogi italijanski komentatori koji smatraju da je ukaljao globalnu sliku grada. Gradonačelnikov ispad dogodio se samo nedjelju dana prije nego što će se u Veneciji održati godišnji filmski festival na kome će se pojaviti Džoni Dep i čitav niz svjetskih filmskih zvijezda.