<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šta se desilo Švajcarcima, otkud recesija?

BERN

Švajcarska će vjerovatno potvrditi u petak da je ušla u prvu recesiju od 2009, što je jasan signal da se privreda zemlje i dalje bori s pritiskom jakog franka.

27. august 2015, 12:00

Rojtersov pul od 12 finansijskih analitičara prognozira da će švajcarski bruto društveni proizvod (BDP), "težak" 690 milijardi dolara, opasti za 0,1 odsto u drugom kvartalu.

To će biti prvi put za šest godina, osim ako podaci o rastu BDP-a za prvi kvartal ne budu revidirani naviše sa prvobitnih minus 0,2 procenta, da se u dva kvartala uzastopno bilježi privredni pad, što će Švajcarsku gurnuti u recesiju.

Ekonomisti očekuju da će ovaj pad biti kratkog vijeka i da će posljedice odluke Švajcarske centralne banke (SNB) iz januara ove godine o ukidanju limitiranja kursa franka biti blaže nego što se strahovalo.

"Svjedoci smo da jak franak uzima svoj danak u švajcarskoj privredi, ali smo krajem januara mislili da će rezultati biti još više poražavajući", izjavio je za Rojters direktor švajcarskog ekonomskog instituta KOH, Jan-Egbert Šturm.

Franak je uzleteo posle odluke SNB da ukine ograničavanje njegove vrijednosti na 1,20 franaka za evro, koje je bilo na snazi od septembra 2011. Limit je bio uveden uglavnom da bi zaštitila ekonomija koja je oslonjena na izvoz.