<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Naučnici rade na baterijama koje bi mogle trajati vječno

Naučnici Instituta MIT i kompanije "Samsung" došli su do zaključka da bi se upotrebom baterija u čvrstom stanju mogli riješiti svi problemi koje imamo sa današnjim baterijama.

27. august 2015, 12:00

Današnji uređaji uglavnom koriste litijum-jonske baterije koje su prilično malog kapaciteta, brzo se troše, a uvijek postoji i opasnost od eksplozije.

Prema riječima Gerbranda Sedera, profesora koji je zajedno sa još pet naučnika radio na novom materijalu, svi požari koji se događaju na, primjer, Boing avionima i Tesla automobilima nastali su upravo zbog tečnih elektrolita.

"Sam litijum nije zapaljiv, kao što je to slučaj u ovim baterijama. Uz čvrste elektrolite nema sigurnosnih briga, možete je baciti na pod, u nju zabiti ekser i neće doći do požara", ističe Seder.

Problem sa razvijanjem baterija u čvrstom stanju je bio taj što je teško pronaći čvrste materijale koji čestice provode jednako brzo kao tečnost. Međutim, ovaj tim naučnika analizirao je karakteristike postojećih litijum-jonskih materijala i uspio da pronađe materijale koji su dovoljno dobri vodiči.

Takođe, nove baterije se bolje ponašaju u hladnim uslovima, a mogu izdržati i nekoliko stotina hiljada ciklusa punjenja!