<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pentagon: Glavne prijetnje Rusija i Islamska država

VAŠINGTON

Govoreći pred vojnicima pomorske pješadije u Kaliforniji, američki Ministar odbrane je na prvo mjesto, kada je posrijedi ugrožavanje globalne bezbjednosti, stavio „užasni fenomen pod imenom ‚Islamska država’, sa kojim treba se treba boriti".

28. august 2015, 12:00

Na drugu poziciju Karter je postavio politiku Rusije posljednje godine.

„Treba da se suprostavimo akcijama Rusije, kako sa tačke gledišta naših nacionalnih interesa, taki i zbog toga što imamo važne saveznike i partnere u tom dijelu svijeta, a imamo i važne obaveze u okviru NATO-a, rekao je Karter.

Prema mišljenju ministra, akcije ruskog rukovodstva u Ukrajini „vode Ruse u pogrešnom smjeru", jer to pojačava konfrontaciju sa drugim zemljama.

„Te dvije (prijetnje) su porasle. Treba da im se suprostavimo", dodao je on.

Ovo nije prva izjava američkog predstavnika o navodnoj „prijetnji" od strane Rusije.

U vezi s tim, zemlje NATO su preduzele niz mera za širenje vojnih aktivnosti u Evropi, uključujući rast američkog kontingenta, naglo proširenje programa vojnih vežbi i patroliranja, kao i rast vojnih budžeta. U Moskvi su sigurni da su optužbe na račun Rusije samo povod za NATO da poveća svoje aktivnosti.