<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pukotine u EU: Ko okreće leđa GMO?

Američka korporacija Monsanto potvrdila je da će uvažiti zahtjeve Grčke i Letonije da ih se izuzme iz dogovora o slobodnom korišćenju GMO sjemena u EU.

29. august 2015, 12:00

Članice EU takva izuzeća mogu da traže prema novim evropskim propisima potpisanima u martu 2015. Iako je za odobravanje zahtjeva zvanično nadležna Evropska komisija, oni se prema dogovoru s SAD-om moraju uputiti i samim proizvođačima, objavio je Euractiv. .

Objašnjavajući da će poštovati želju Grčke i Letonije, Monsanto je izjavio i da te dve zemlje ignorišu nauku. 

GMO sjeme uveliko se koristi u Americi i Aziji, ali u Evropi se sada smije koristiti samo Monsantova MON810 sorta kukuruza, jer je protivljenje građana u skoro svim članicama preveliko. 

Francuska i Njemačka se zvanično protive korišćenju GMO sorti, Velika Britanija smatra da je to u redu, škotska vlada se protivi i tako redom. 

Američka vlada i industrija GMO sorti traže od EU da potpuno otvori tržište u sklop planiranog sporazuma o slobodnoj trgovini TTIP. 

Evropska komisija u četvrtak je potvrdila da su dosad samo Letonija i Grčka tražile da im se dopusti da iskoriste mogućnost izuzeća. 

U formalnom odgovoru Monsanta Letoniji, koji citira Reuters, korporacija kaže da se zahtjev tamošnje vlade “kosi sa naučnim konsenzusom o sigurnosti MON810 i podriva taj konsenzus”. 

Monsanto u Evropi prodaje neznatnu količinu svojih proizvoda, tako da izuzeća neće imati bitnog uticajana njihovo poslovanje. 

Kukuruz MON810 u EU se prema posljednjim podacima koji su još iz 2012. uzgajao na ukupno 129.000 hektara i to samo u Španiji.