<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Deportovan Baranin, ratnik Islamske države

Baranin Asmir Mehović, teško ranjen na ratištu u Siriji gdje se borio na strani pobunjenika, deportovan je u Crnu Goru.

31. august 2015, 12:00

Kako navodi podgorički "Dan", sirijske vlasti su odluku o deportaciji donijele jer nije bilo osnova za suđenje

Utvrđeno je da Mehović, navodno, nije počinio ubistva ili druga krivična dijela tokom boravka u toj zemlji, već je samo podržavao lokalne pobunjenike.

Mehović je, inače, odavno napustio Crnu Goru i, prema nezvaničnim informacijama, od tada se borio u više vojnih formacija počev od Iraka, preko Libije, do Sirije.

U isto vrijeme iz Bara se odselila i porodica njegovog brata, čiji članovi imaju sirijsko državljanstvo i već godinama žive u toj zemlji.

Mehović je iz grada pod Rumijom otišao kao šesnaestogodišnjak i zaputio se u Irak, gdje je jedno vrijeme radio na naftnim platformama, da bi potom zarađivao kao plaćenik u raznim paravojnim formacijama.

Kako je "Dan" ranije objavio, deportovani Baranin pripada pobunjeničkoj jedinici u kojoj su mu saborci sunarodnici iz Plava, Rožaja, Novog Pazara, Peći i Sarajeva.

Od oktobra 2012. do danas u Siriji je na ratištima bilo 13 državljana Crne Gore - deset ih se vratilo, jedan je poginuo, a dvojica su i dalje na ratištu.