<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Planinari iz BiH, Austrije i Slovenije zajedno popeli Triglav, povodom 120 godina od postavljanja obilježja vrha

U organizaciji PAK "SUMMIT" iz Banje Luke i HPD "BJELAŠNICA 1923" i AVANTUR-a iz Sarajeva 52 planinara iz BiH, Austrije i Slovenije popeli su Triglav - najviši vrh Slovenije i Julijskih Alpa, visok 2864 mnv.

31. august 2015, 12:00

Povod za zajedničku akciju bilo je 120 godina od postavljanja obilježja vrha - Aljaževa stupa, koji je dobio naziv po čuvenom slovenskom planinaru i župniku Jakobu Aljažu.  On je kupio  16 kvadratnih  metara zemljišta na vrhu Triglava za cijenu krigle vina i zajedno sa prijateljima postavio tamo metalnu okruglu kućicu na vrhu Triglava  – sklonište, poznatu kao Aljažev stup. Ali, taj je stup puno više od skloništa – on je simbol slovenske nacionalne i planinarske pobjede.

Šest sati trajao je pohod iz doline Krme (870 mnv) do najvećeg planinarskog doma u Sloveniji – Kredarica, koji se nalazi na 2.515 mnv. Dom se nalazi na grebenu između Rjavine i Triglava, sa kapacitetom od 300 kreveta, kroz kroj svakodnevno prodefiluje na stotine planinara širom svijeta.
Sutradan u pet ujutro počeo je vrlo zahtjevan i opasan uspon po stijenama, dobro osiguran skoro cijelom dužinom sajlama i klinovima do krajnjeg cilja – vrha Triglava, prvi put osvojenog 1778.godine.

-    Taj dio uspona započeli smo prije svitanja kako bismo izbjegli gužvu na stijeni i eventualne opasnosti s obzirom na to da je na usponu bio povećan broj planinara zbog obilježavanja 120. godišnjice postavljanja obilježja na vrhu Triglava, kao i zbog izuzetno lijepog vremena što je za ovu surovu planinu prava rijetkost – kaže vodič PAK "SUMMIT" iz Banje Luke  i jedan od organizatora zajedničke akcije, Miroslav Trivić.

Napominje da  opasna i strma staza zahtjeva dobru fizičku pripremljenost i vještine, kao i tehničku opremljenost da bi se bezbjedno savladala.

-    Zbog početka penjanja stijene po noći, tehničke zahtjevnosti, objektivnih i subjektivnih opasnosti  i veličine grupe ovo je za vodiče bio izuzetno naporan i komplikovan uspon kako organizaciono tako i tehnički. Bez obzira na to uspon smo izveli bez poteškoća, svi planinari uspješno i bezbjedno su popeli vrh i sišli sa planine. Za mene ovo je bilo jedno potpuno novo iskustvo bez obzira što sam Triglav penjao i vodio već nekoliko puta – istakao je Trivić.

Ekipa je u dobro raspoloženju stigla do vrha za dva sata, odakle se pruža prekrasan pogled na Kamniško-Savinjske Alpe i Panonsku niziju na istoku, Dolomite i Karavanke  na zapadu, Jadransko more na jugu, kao i na ostale vrhove Julijskih Alpi. Sa Malog Triglava nazirao se i Grossglockner (3.798 mnv), glečer i najvisi vrh Austrije. Bajkovit pogled na fascinantne vrhove u oblacima upotpunio i izlazak sunca.

Nista manje opasan nije bio silazak, pogotovo sto se vrlo često mimoilazite sa planinarima iz suprotnog smjera na vrlo uskoj i strmoj stazi. Nakon i ovog, uspješno savladanog zadatka, planinari su se siparom od Kredarica, prepuni adrenalina i nezaboravnih utisaka, mnogo brže spustili do doline Krme i uz put obišli i Bledsko jezero.