<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Voz sa izbeglicama zaustavljen na granici sa Austrijom

BEČ

Voz koji je danas krenuo iz Mađarske za Minhen sa grupom od oko 400 izbeglica, zaustavljen je na granici sa Austrijom, saopštila je policija.

31. august 2015, 12:00

Voz je zaustavljen samo nekoliko časova po polasku iz Budimpešte.

"U vozu ima između 300 i 400 migranata. Oni su izvedeni iz voza", rekao je agenciji AFP portparol policije Roman Haslinger. On je dodao da će oni biti "ukrcani na regionalni voz za Beč".

Ranije u toku dana se na železničkim stanicama u Mađarskoj okupilo nekoliko hiljada izbeglica kojima je dozvoljeno da se ukrcaju u vozove i krenu za Austriju i Nemačku.

Mađarska televizija M1 objavila je da se izbeglicama sa važećim dokumentima i kartama dozvoljava ukrcavanje na voz, koji je krenuo za Minhen.

U međuvremenu, nemačka vlada je saopštila da ne postoje nikakvi specijalni vozovi koji dovoze u tu zemlju izbeglice iz Mađarske i istakla da evropski zakoni propisuju da tražioci azila, koji dolaze u Mađarsku, moraju prvo tamo da se registruju.

"Ne, ne postoje nikakvi specijalni vozovi", napisao je Štefen Zajbert, portparol nemačke kancelarke Angele Merkel na svom nalogu na Tviteru.

On je dodao da osobe koje dolaze u Mađarsku moraju tamo da se registruju i traže azil, preneo je Rojters.

Na autoputu u Mađarskoj prema granici sa Austrijom jutros je formirana kolona automobila u dužini od 30 kilometara, nakon što su austrijske vlasti na istočnim granicama pooštrile kontrolu vozila u kojima bi mogle da se kriju prokrijumčarene izbeglice.

Od uvođenja kontrola, zbog pojačanog talasa putnika koji se vraćaju na zapad Evrope usled završetka letnjih odmora, na prelazima iz Mađarske ka Austriji formirana je kilometarska kolona.

Od nedelje uveče na granicama na istoku Austrije primenjuju se kontrole kao pre početka primene Šengenskog sporazuma.

Nakon nedavne tragedije u kojoj je 71 izbeglica izgubila život u kamionu krijumčara Austrija je uvela kontrole kamiona na granicama na istoku zemlje.

Austrija se na istoku graniči sa Mađarskom, Slovačkom, Slovenijom i Češkom Republikom.

U protekla tri dana mađarska policija je uhvatila 8.792 migranta koji su pokušali da uđu u Mađarsku, većinom preko Srbije, navodi britanska agencija.