<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prosvjetari Unsko-sanskog kantona stupili u štrajk

BI­HAĆ

Sin­di­ka­ti osno­vnog, pred­škol­skog i sre­dnjeg obra­zo­va­nja Un­sko-san­skog kan­to­na do­ni­je­li su ju­če odlu­ku o stu­pa­nju u ge­ne­ral­ni štrajk po­čet­kom no­ve škol­ske go­di­ne, ko­ja ne­će po­če­ti sve dok ne bu­du ispu­nje­ni nji­ho­vi zah­tje­vi.

31. august 2015, 12:00

Ova odlu­ka je obje­lo­da­nje­na na kon­fe­ren­ci­ji pred­sta­vni­ka sin­di­ka­ta, a is­ta­knu­to je ka­ko je ona do­ne­se­na na­kon što su se o njoj oči­to­va­le sin­di­kal­ne po­dru­žni­ce na po­dru­čju Un­sko-san­skog kan­to­na. Na ovaj ko­rak odlu­či­li su se, ka­ko je is­ta­knu­to, jer Vla­da USK ni­je ispo­što­va­la spo­ra­zum ko­jim se oba­ve­za­la na kon­ti­nu­ira­nu is­pla­tu pla­ća i na­kna­da u ovoj go­di­ni, te izmi­re­nje du­go­va­nja iz pro­šle go­di­ne u ro­ku 60 da­na.

"Tra­ži­mo is­pla­tu svih du­go­va­nja pre­ma upo­sle­ni­ma u obra­zo­va­nju iz 2015. go­di­ne, te iz pret­ho­dnog pe­ri­oda, vra­ća­nje fi­nan­si­ra­nja vrti­ća iz bu­dže­ta USK, a ne da se fi­nan­si­ra­ju iz grant sred­sta­va, za­tim pre­ba­ci­va­nje fi­nan­si­ra­nja obra­zo­va­nja na ni­vo Fe­de­ra­ci­je BiH", is­ta­kla je Ze­hra Ha­džić, pred­sje­dni­ca Sin­di­ka­ta osno­vnog i pred­škol­skog obra­zo­va­nja USK. Sa­mir Fa­jić, pred­sje­dnik Sin­di­ka­ta sre­dnjeg obra­zo­va­nja USK, iznio je zah­tje­ve svo­jih čla­no­va ko­ji su sli­čni, kao i zah­tje­ve ko­le­ga iz osno­vnog i pred­škol­skog obra­zo­va­nja. Osim is­pla­te svih du­go­va­nja, tra­že i us­kla­đi­va­nje upi­sne po­li­ti­ke uče­ni­ka sa sin­di­ka­tom i izje­dna­ča­va­nje po­ro­dilj­skih na­kna­da za sve ko­ji pri­ma­ju pla­ću iz bu­dže­ta USK. Iz sin­di­ka­ta po­ru­ču­ju da su odlu­ku o od­mrza­va­nju štraj­ka ne­ra­do do­ni­je­li, ali da ni­su ima­li izbo­ra, bu­du­ći da Vla­da ni­je ispo­što­va­la do­go­vo­re­no. U na­re­dnom pe­ri­odu oče­ku­ju pre­go­vo­re s Vla­dom USK ka­ko bi se po­ku­ša­li pri­bli­ži­ti sta­vo­vi da bi no­va škol­ska go­di­na mo­gla na­po­kon  da po­čne.