<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Savladate li ove izazove, ostvarićete posao iz snova

Sedam stvari bez kojih će vam karijera propasti

01. septembar 2015, 12:00

Gdje jedni vide probleme, drugi vide izazove. Razlika između uspješnih i manje uspješnih leži upravo u spoznaji da je tajna uspjeha u glavi i načinu na koji osoba pristupa poteškoćama s kojima se u svojoj karijeri susreće.

Ugledni profesor i istraživač Martin Seligman dugi niz godina bavi se proučavanjem fenomena uspjeha, odnosno distinkcijom među ljudima koji na probleme gledaju kao na pogreške koje se daju popraviti, a ne kao na manjkavosti koje su izvan njihove kontrole.

Uspjeh, zaključio je Seligman, u najvećoj mjeri je produkt načina razmišljanja. Optimistične osobe na svoje neuspjehe gledaju kao na lekcije iz kojih mogu naučiti i nastaviti dalje mudrijim izborom i bogatijim iskustvom.

Donosimo vam sedam izazova koje biste trebali čim prije savladati želite li doživjeti karijerni uzlet ili ostvariti svoj posao iz snova.

Godine

Svaki uspješni poduzetnik će vam potvrditi kako su godine samo broj na papiru. Nikada niste prestari niti premladi da biste krenuli u poduzetničke vode, promijenili karijeru ili napredovali. Bitna je samo dobra i originalna ideja te ambicija i vještina da se ona realizira.

Mišljenja drugih


Nemojte se uspoređivati s drugima, niti se obazirati na njihove komentare i mišljenja. Svatko je kovač svoje sreće i nema razloga da sumnjate u svoje odluke koje su vođene strašću i ambicijama da uspijete u svom karijernom uzletu.

Toksične osobe


Postoji teorija koja tvrdi kako je svatko prosjek 5 ljudi s kojima provodi najviše vremena. Prema tome, razmislite s kime se najviše i najradije družite. Jesu li to osobe koje vas podržavaju i inspiriraju, pomažući vam da ostvarite svoj puni potencijal, ili vas na bilo koji način sabotiraju?

Strah


Strah je samo produkt vaše bujne mašte i on je izbor koji svjesno ili nesvjesno donosite. Nikada nemojte dopustiti da vas strah od neuspjeha paralizira i spriječi da činite ono što volite i bavite se poslom koji želite. Uvijek si postavite pitanje: što je najgore što bi se moglo dogoditi?

Vrijeme

Jedno vrijeme je bio popularan mem: Svi imamo jednak broj sati u danu na raspolaganju kao i Beyonce aludirajući pritom na činjenicu da svi imamo na raspolaganju 24 sata, međutim razlika između uspješnih i manje uspješnih leži u činjenici da jedni bolje raspolažu svojim vremenom i pažljivije ga planiraju.

Sadašnji trenutak

I prošlost i budućnost su produkt vašeg uma. Ne možete promijeniti prošlost niti predvidjeti ili znatnije utjecati na budućnost. Jedino na što možete utjecati je sadašnji trenutak. Jednom kada spoznate tu činjenicu, osjećat ćete se znatno slobodnije i sigurnije.

Stanje u državi i svijetu

Iako mnogi za svoje neuspjehe krive okolinu ili stanje u državi, odnosno svijetu - brojni uspješni primjeri oko nas dokazuju suprotno. Ne brinite o stvarima koje ne možete kontrolirati i koncentrirajte se na stvari koje su u domeni vašeg djelovanja. Pratite potrebe tržišta i znajte da će se dobra ideja i naporan rad uvijek isplatiti.

Jutarnji list