<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Idilično jezero u Rusiji zapravo je najopasnije mjesto na svijetu

Ubija za sat vremena...

01. septembar 2015, 12:00

Jezero Karačaj, koje se nalazi na jugu planina Ural, najopasnije je mjesto na svijetu. Za manje od sat vremena u blizini ovog jezera možete da primite smrtonosnu dozu radijacije.

Tokom četrdesetih godina prošlog vijeka, Majak, ruska tajna fabrika za izradu nuklearnog oružja, napravljena je za izradu plutonijuma za sovjetski projekat atomskih bombi.

Ovu fabriku ruska vlada je vješto krila, a tek 50 godina kasnije ju je Boris Jeljcin proglasio otvorenom regijom. Kada se za to saznalo, zapadni naučnici koji su došli do ove regije proglasili su ovo prelijepo jezero najzagađenijim mjestom na svijetu. A to je i dalje.

Pošto je postalo mjesto za ispuštanje radioaktivnog otpada, ne samo što je samo jezero postalo zagađeno, već i okolna mjesta, vazduh i voda. Zabilježen je porast oboljelih od raka za 21 procenat, 25 odsto više djece se rađalo sa nekim defektom, a 41 odsto više ljudi dobilo je leukemiju.

Zato je oblast oko ovog jezera potpuno zatvorena za posjetioce, jer bi samo približavanje njemu moglo da ubije.

Blic