<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SUD BiH: Bojadžić osuđen na 15, Hodžić na 12, a Memić na 10 godina zatvora

SARAJEVO

Na Sudu BiH danas je izrečena prvostepena presuda petorici nekadašnjih pripadnika Armije RBiH optuženih za zločine počinjene u Trusini kod Konjica

01. septembar 2015, 12:00

Sud BiH izrekao je kaznu zatvora od 12 godina Nedžadu Hodžiću, a oslobođen je optužbi za zločin nad civilima.

Mensur Memić osuđen je na 10 godina, dok je Nihad Bojadžić osuđen na 15 godina zatvora u šta će im biti uračunato vrijeme koje su proveli u pritvoru.

Optužbi su oslobođeni Dževad Salčin i Senad Hakalović.

Suđenje za zločin u Trusini trajalo je pet godina, a u ovom predmetu je bio i Zulfikar Ališpago, nekadašnji komandant odreda “Zulfikar”, ali je postupak razdvojen zbog njegove bolesti.

Vasvija Vidović, advokatica Nihada Bojadžića kazala je da će svakako uložiti žalbu jer odbrana Bojadžića smatra da je napravljeno u ovom procesu niz nepravilnosti između kojih je upetljanost izvršne vlasti u sam proces te sakrivanje određenih dokumenata od strane Tužilaštva BiH.

- Svakako ćemo uložiti žalbu i to je ono što mogu reći u ovom trenutku. Izgleda da Sud nije cijenio naše pritužbe - istakla je Vidović.

Advokat Mensura Memića, kojem je u toku izricanja presude i pozlilo te je nakratko i prekinuto izlaganje sutkinje Željke Marenić nije bio raspoložen za davanje bilo kakvih izjava novinarima.

Sutkinja je u obrazloženju presude kazala da je Sud van svakog razuma sumnje utvrdio odgovornost Mensura Memića, Nedžada Hodžića i Nihada Bojadžića za krivična djela ubistva ratnih zarobljenika i civilnih žrtava rata.

Inače, izricanju presude prisustvovali su članovi porodica optuženih i veliki broj prijatelja a posebno svoju sreću zbog oslabađujuće presude nisu krili članovi porodica Hakalovića i Salčina.

Hodžiću i Bojadžiću su izrečene mjere zabrane i oduzeti su im lični dokumenti te ne mogu prelaziti granice BiH.

Podsjećamo, u napadu ARBiH na ovo selo ubijeno je 15 civila i strijeljano šest pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se prethodno predali.

Do sada su za zločine u Trusini pravosnažno osuđeni Edin Džeko i Rasema Handanović, također nekadašnji pripadnici odreda “Zulfikar”.

Džeki je izrečeno 13 godina zatvora, dok je Handanović osuđena na pet i po godina zatvora, nakon sklapanja sporazuma o priznanju krivic