<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Krstarica budućnosti: Brod kojim se upravlja kao video igrom

LONDON

Drednot 2050 je ratni brod budućnosti, napravljen od čvrste plastike i grafita i naoružan oružjem koje ispaljuje projektile brzinom svjetlosti.

01. septembar 2015, 12:00

Tako su britanski konstruktori opisali svoje stvarno impresivno tehnološko čedo koje će imati pedesetak članova posade.

Plovilo je projektovala je kompanija Starpoint prema zahtjevima Ministarstva odbrane Velike Britanije i Kraljevske mornarice.

Od 1906. godine kada je u službi Kraljevske mornarice izrađen prvi i originalni HMS Drednot, ostvaren je impresivan napredak u vojnoj tehnologiji.

 “U 2013. Kraljevska mornarica je postavila izazov pred odbrambenu industriju da uvede inovacije i ponudi novine u operativnoj službi. Pozdravljamo projekat koji omogućava mladim britanskim inženjerima da predstave svoje ideje o tome kako bi trebao da izgleda ratni brod ili kako bi trebao biti opremljen u 2050. godini. Želimo da privučemo najbolje talente u ovoj oblasti”, rekao je zapovjednik Stiv Prest iz Kraljevske mornarice.

Čitavom brodom može upravljati tek pet mornara smeštenih spred ekrana poput igraćih konzola

Zapovjednici broda mogu pomoću 3D holografije uočiti sve prijetnje iz dubine okeana

Slike ovog futurističkog plovila objavljene su nakon što je ministar Džorž Osborne najavio da će utrošiti 226 miliona evra na morske zidove, čamce i druge projekte pomorske baze Faslane.

(Newsweek.rs)