<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kolinda Grabar-Kitarović: Očekujemo veći broj izbjeglica

ZAGREB

Kolinda Grabar Kitarović sastala se na Pantovčaku sa predsjednikom Europskog vijeća (EV) Donaldom Tuskom. Razgovarali su o izbjegličkoj krizi, procesu arbitraže sa Slovenijom, ukrajinskoj krizi te proširenju Europske unije (EU) na jugoistok Europe, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

01. septembar 2015, 12:00

Riječ je o prvoj posjeti predsjednika EV-a otkad je Hrvatska prije dvije godine pristupila u Europsku uniju (EU).

Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je kako Hrvatska, kao ravnopravna članica, treba dati veći doprinos u kreiranju evropskih politika te kako nije u potpunosti zadovoljna iskorištavanjem evropskih fondova.

Grabar-Kitarović je kazala kako treba riješiti pitanje migranata koji su na evropskom prostoru, poručila je kako se radi o pitanju složenijem od translokacije osoba te kako treba riješiti pitanje u korijenu, prije svega saradnjom sa državama iz kojih izbjeglice odlaze.

„Moramo biti pripremni na sve situacije. Ovdje je riječ o nacionalnoj sigurnosti, humanitarnim pitanjima, ali i puno složenijem pitanju unutarnje politike. Da li će doći do vala, ne možemo reći sa sigurnošću, ali možemo očekivati da će veći broj izbjeglica krenuti ka Hrvatskoj. U svemu tome moramo iskazati solidarnost te naći način kako više pomoći Srbiji i Makedoniji koje u ovom trenutku, barem privremeno, zbrinjavaju velik broj izbjeglica“, poručila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Grabar-Kitarović je kazala kako bi možda trebalo osnovati ured za izbjeglice "kao 90-ih godina, kada je Hrvatska primala izbjeglice iz BiH", no kako sve ovisi o budućem kretanju izbjeglica.

Hrvatska predsjednica iznijela je Tusku hrvatski stav o arbitraži sa Slovenijom te kazala kako je arbitražni postupak za Hrvatsku nepovratno kompromitovan i kako mu se više ne može vjerovati, što je potvrdio i Sabor.

„To ne znači da ne želimo riješiti pitanje granice sa Slovenijom. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da ostanemo pozitivan primjer suradnje država koje imaju otvoreno pitanje“, poručila je Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsjednica je izjavila kako želi da evropske institucije po ovom pitanju ostanu neutralne, da ne podrže niti jednu stranu, nego da samo budu otvorene prema iznalaženju zajedničkog rješenja.