<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Putin: Zbog nedostatka kompromisa napetost u svijetu

Glavni razlog napete i komplikovane situacije u svijetu je nedostatak kompromisa, smatra ruski predsjednik Vladimir Putin.

01. septembar 2015, 12:00

On je u intervjuu agencijama Tas i Singhua uoči posjete Kini 2. i 3. septembra, ukazao da međunarodna situacija postaje sve manje predvidiva.Proces formiranja novog policentričnog modela svjetskog poretka praćen je rastom nestabilnosti, kako na regionalnom, tako i na globalnom nivou.
U takvim uslovima rusko-kineska saradnja je od posebnog značaja za očuvanje i jačanje međunarodne i regionalne stabilnosti i bezbjednosti u potrazi za efikasnim odgovorima na globalne izazove, naglasio je on.
Rusko-kineski odnosi danas su možda dostigli najviši nivo u celoj svojoj istoriji i nastavljaju da se postepeno razvijaju, rekao je Putin.
Prema njemu, u osnovi partnerstva Rusije i Kine su osjećanja iskrenog prijateljstva i simpatija naših naroda, duboko uzajamno povjerenje i poštovanje, uz zadržavanje ključnih interesa jednih i drugih i zainteresovanosti za prosperitet dvije zemlje.
"Upravo u tom smislu istrajavamo u našem zajedničkom radu u Ujedinjenih nacijama, Grupi dvadeset, kao i kroz BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika) i Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS)", naglasio je Putin.
On je dodao da su rusko-kineski odnosi igrali važnu ulogu u suočavanju sa takvim osjetljivim pitanjima kao što su uklanjanje hemijskog oružja iz Sirije, postizanje sporazuma o iranskom nuklearnom programu.
Rusija i Kina su prioritetni partneri u promociji principa izgradnje arhitekture bezbjednosti i saradnje u Azijsko-pacifičkom regionu, u jačanju mjera povjerenja u aktivnosti u svemiru i obezbjeđenju međunarodne informacione bezbjednosti, rekao je ruski predsjednik.
Putin je istakao da je Kina ključni ekonomski partner Rusije.
Posljednjih godina je napravljen značajan napredak u svim oblastima ekonomske i proizvodne saradnje.
On je ukazao i da sankcije koje su pojedine zapadne zemlje uvele Rusiji nemaju negativan uticaj na rusko-kinesku saradnju. Naprotiv, one podstiču domaći biznis na razvoj održivih poslovnih odnosa sa Kinom, naglasio je Putin.
Putin je takođe istakao da za Rusiju i Kinu godišnjica pobjede nad fašizmom ima poseban značaj.
"Ona je osvojena po cijenu ogromnih žrtava Sovjetskog Saveza. Velike gubitke podnio je i kineski narod. Nikada nećemo zaboraviti heroizam, upornost, duhovnu moć generacije pobjednika. Uvijek ćemo uvažavati pale borce i odavati počast veteranima", kazao je Putin.
“Naše zemlje bile su saveznici u borbi protiv nacizma i japanskog militarizma, primile su glavni udar agresora. I ne samo da su pobjedili u toj strašnoj borbi, nego su I oslobodili porobljene narode I donijeli na planet miran život”, podsjetio je ruski predsjednik.