<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Tusk: Proširenje EU treba da ostane prioritet uprkos zamoru

ZAGREB

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je danas u Zagrebu da proširenje Evropske unije treba da ostane prioritet.

01. septembar 2015, 12:00

 “Saglasili smo se da proširenje, uprkos trenutno preovladavajućem osjećaju neke vrste zasićenja, treba da ostane snažan prioritet za EU", rekao je Tusk poslije sastanka s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar- Kitarović.

Tusk je pozdravio izjavu hrvatske predsjednice da Hrvatska želi članstvo svih država jugoistočne Evrope u EU i NATO i da će im Zagreb pomagati na tom putu, ali da sve zemlje moraju da ispune kriterijuma za ulazak.

Što se tiče arbitraže o granici sa Slovenijom, hrvatska predsednica je rekla da je Tuska izvjestila o stavu Hrvatske da je arbitražni postupak nepovratno "kontaminiran".

"Mi želimo da rješimo pitanje granice i učinićemo sve da ostanemo pozitivni primer saradnje država koje imaju otvoreno pitanje, ali da to otvoreno pitanje ne postane definicija njihovih međusobnih odnosa", rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je dodala da očekuje da EU ostane neutralna prema tom sporu Hrvatske i Slovenije, jer je to bilateralno pitanje tih država.

Donald Tusk je rekao da EU ohrabruje te dvije zemlje da nađu konsenzus i dodao da "svaki postupak moraju da prihvate obe strane".

Jedna od tema susreta bila je i izbjeglička kriza, a hrvatska predsjednica je poručila da Hrvatska mora da bude spremna na sve opcije i da se može očekivati da veći broj izbjeglica krene prema Hrvatskoj.

“Pomoći Srbiji i Makedoniji koje zbrinjavaju veliki broj izbjeglica”

"Moramo iskazati solidarnost, a moramo isto tako u ovoj situaciji kada je riječ o EU, iznaći način i kako više da pomognemo Srbiji i Makedoniji koje u ovom trenutku zbrinjavaju, barem privremeno, veliki broj izbjeglica", naglasila je Grabar-Kitarović.

One je ocjenila da je problem izbjeglica goruće i složeno pitanje, i da je važno raditi na uklanjanju "korjenskih uzroka" – siromaštva i rata, zbog kojih migranti dolaze u Evropu.

Predsjednik Evropskog savjeta je dodao da je prioritet EU da spriječi smrt migranata dok pokušavaju da dođu u Evropu i ukazao da nema opravdanja za neprijateljske i rasisitičke reakcije na migrante.

Posjeta Donalda Tuska je prva zvanična posjeta predsjednika Evropskog saveta Hrvatskoj od njenog stupanja u EU 2013. godine.