<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Litar goriva u BiH trebao bi biti oko 1 KM

MOSTAR

Prije samo godinu dana cijena barela nafte iznosila je 107 dolara, dok ovih dana na evropskom tržištu stoji nešto više od 43 dolara, a na američkom je ispod 39.

01. septembar 2015, 12:00

Tako se cijena spustila na najniži nivo još od 2009. godine, što znači da je u samo u godinu dana pala čak 60 odsto!

Idemo li logikom vlasnika vozila, cijena goriva bi se trebala kretati oko jedne marke, piše Večernji list.

Naime, u to vrijeme kada se barel prodavao za više od sto dolara, gorivo se točilo za 2,45 KM u BiH

Danas je barel jeftiniji za 60 odsto, a cijena goriva pala je u prosjeku za svega nekoliko odsto, što izaziva nezadovoljstvo cjelokupnog javnog mnijenja. Postavlja se pitanje zašto cijene goriva padaju sporije od cijene nafte?

Veliki udio u maloprodajnoj cijeni goriva čine davanja državi. Zbog toga se cijena goriva ne kreće jednako kao i cijena sirove nafte jer onaj dio u cijeni koji pripada državi, ostaje relativno nepromijenjen.

Na maloprodajnu cijenu goriva utječe i činjenica da se glavnina nafte koja se troši u regiji nabavlja na tzv. mediteranskom naftnom tržištu. Trebaju se uračunati i troškovi rafiniranja, transporta, tečaja dolara u odnosu na EURO, odnosno marku, te mnogi drugi parametri, navodi se u analizi Večernjeg lista.