<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pogledajte 6 smjernica kako da smirite razjarenog šefa

Teško je postaviti pravila koja će vrijediti uvijek i u svakoj situaciji, međutim postoji nekoliko smjernica kojih se valja držati kako biste situaciju smirili i spriječili od eventualno još veće eskalacije.

01. septembar 2015, 12:00

1. Zatražite sastanak u četiri oka

Osoba koja komunikaciju nastavlja povišenim tonom, odnosno vikanjem zapravo pokazuje da gubi kontrolu i da je na rubu živaca. Ukoliko vam se upravo to dogodi i šef izgubi kontrolu, najbolje bi bilo zatražiti privatni razgovor prilikom kojeg ćete sve razjasniti. Možda ne bi bilo loše malo pričekati i taj razgovor obaviti kroz koji sat ili dan. Nikako ne u afektu.

2. Objasnite situaciju i opravdajte se

Budite smireni, ali ipak recite nešto u svoju obranu. Ukoliko se radi po pogrešci, krivoj interpretaciji ili zabuni koja je navela šefa da vas okrivi za nešto - odmah to tako i recite. Budite jasni i držite se činjenica, nikako nemojte tražite sažaljenje ili biti osvetoljubivi i bahati.

3. Priznajte svoje pogreške

Ukoliko se uistinu radi o nečemu što ste skrivili - priznajte svoju pogrešku i zatražite priliku da ju popravite. U takvim situacijama, nikako se nemojte izmotavati i opravdavati. Dajte šefu do znanja da ste svjesni svojih pogrešaka i da ste spremni na njima raditi. To će ga smiriti, a vas pokazati u dobrom svjetlu.

4. Ponudite rješenje

Bez obzira radilo se o vašoj pogrešci ili ne - ponudite rješenje. Vikanje frustriranog šefa znak je iracionalnog ponašanje koje treba znati usmjeriti. Ono što možete učiniti je ostati smireni i ponuditi racionalno rješenje koje vaš šef u afektu ne može vidjeti. To će ga smiriti,a vama osvijetliti obraz.

5. Nikad ne vičite natrag

Nikada i ni pod kojim uvjetima ne vičite na svog šefa. Bez obzira koliko bili uzrujani ili emotivni - vaše vikanje samo će doprinijeti još gorem razvoju situacije. Umjesto toga vi ostanite smireni i pod kontrolom. Nemojte ljutitom šefu dati razloga za još ljutnje. Radije ostanite profesionalni do kraja.

6. Zaključite raspravu

Svaki konflikt na poslu, bilo da se radi o vikanju ili manjem nesporazumu - uvijek završite zaključkom. Provjerite sa svojim sugovornikom je li sve riješeno i jasno. Dobri međuljudski odnosi bitni su u svakom poslu. Budite proaktivni i dostojanstveni do kraja.