<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Gradačac: Ogorčeni mljekari prosipali mlijeko ispred objekta »Konzuma«

GRADAČAC

Proizvođači mlijeka iz Tuzlanskog kantona, njih 30, protestvovali su danas ispred prodajnog objekta hrvatskog "Konzuma" u Gradačcu, iskazujući svoje negodovanje povodom zabrane izvoza mlijeka iz BiH u EU.

01. septembar 2015, 12:00

Predsjednik grupacije za mlijeko Tuzlanskog kantona Sead Huskić izjavio je da ovim protestima proizvođači mlijeka daju podršku delegaciji BiH koje je na pregovorima u Briselu.

On je dodao da su protesti mljekara ciljano organizovani u Gradačcu, jer u tamošnje dvije mljekare trenutno isporučuje mlijeko 5.500 kooperanata.

"Ovu zabranu odmah treba ukinuti i dozvoliti nam izvoz u EU, jer smatramo da smo dovoljno konkurentni i tehnološki opremljeni da to možemo da radimo", rekao je Huskić.

Prema njegovim riječima, u slučaju negativnog stava iz Brisela, mljekari iz BiH blokiraće sav uvoz iz Hrvatske.

Predstavnici Kancelarije za veterinarstvo BiH danas su na sastanku sa direktorom Direktorata za zdravlje i bezbjednost hrane Evropske komisije Bernardom van Getemom u Briselu dogovorili zasjedanje iduće sedmice, umjesto 16. septembra, kako je bilo ranije najavljeno.

Evropska komisija suspendovala je prije nekoliko dana proceduru za uključivanje na novu listu proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda, koju je dostavila BiH, iako je Hrvatska uložila žalbu nakon isteka roka za njeno podnošenje.