<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dodik: Dati šansu strukturalnom dijalogu u Briselu

BANJALUKA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da treba dati šansu najavljenom strukturalnom dijalogu o reformi pravosuđa BiH koji će uskoro početi u Briselu, te da očekuje da će njime biti definitivno razriješena sva otvorena pitanja, a čime bi bio ostvaren cilj referenduma u Srpskoj.

02. septembar 2015, 12:00

"Očekujem da će se tim dijalogom definitivno razriješiti sva otvorena pitanja pravosuđa u vezi sa nadležnostima, sa zloupotrebama ovlaštenja i monopolom koje Sud i Tužilaštvo BiH imaju, da se to demonopolizira na način da svako vrši pravosudnu funkciju u skladu sa svojim pravosudnim nadležnostima", rekao je Dodik Srni.

Dodik je napomenuo da se osnovni razlog što je u Republici Srpskoj raspisan referendum o pravosuđu i nametnutim odlukama visokog predstavnika u BiH nalazi u zajedničkoj izjavi, koju je on prije četiri godine potpisao sa bivšim visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, ali da ništa od toga nije završeno niti definisano.

"Ako se ciljevi koje smo iznijeli u zajedničkoj izjavi ostvare, sami razlozi za raspisivanje referenduma mogu da budu proglašeni realizovanim, u tom pogledu referendum je već ostvario svoj cilj", naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske izrazio je očekivanje da će strukturalni dijalog definisati sve neophodno da se učini reforma pravosuđa BiH, da ona bude sveobuhvatna, kvalitetna, u skladu sa Ustavom i nadležnostima.

"Očekujem da taj strukturalni dijalog da osnovne i definitivne elemente za tu reformu koju će institucije u skladu sa svojim nadležnostima veoma efikasno provesti do dana održavanja referenduma", rekao je Dodik.

On je poručio da ukoliko se svi ti elementi ne slože, ne završe i ostanu razlozi za održavanje referenduma, da će u jednoj snažnijoj formi biti zahtijevano da se to hitno provede.

"Ali, ja sam uvjeren da je moguće sve to učiniti i zato je moja podrška strukturalnom dijalogu u ovom obimu koji se sada održava u Briselu i u tom pogledu i očekivanja da će on definitivno razriješiti sve probleme", istakao je Dodik.

On je ponovio da referendum nije nikome prijetnja, da je to demokratski izraz volje i način iskazivanja te volje naroda u svim demokratskim društvima i da prijetiti održavanjem referenduma predstavlja nedemokratski, necivilizovan postupak.