<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pogledajte aplikacija koje će vam pomoći da postanete odlikaš u školi

S obzirom na to da su pametni telefoni postali svakodnevnica velikog broja ljudi, naročito đaka, ovi uređaji se pored surfovanja internetom, zabavu i komunikaciju, mogu koristiti i za učenje.

02. septembar 2015, 12:00

Još jedna školska godina je zvanično počela, a u nastavku vam predstavljamo nekoliko korisnih aplikacija pomoću kojih možete postati bolji učenik i dobijati najveće ocjene.

Microsoft Office Mobile

Office programe na računaru učenici uglavnom koriste za pravljenje prezentacija i pisanje seminarskih radova, a kompanija Microsoft je čuveni Power Point, Word i Excel napravila i za pametne telefone.

Iako sigurno nećete pisati seminarski rad na telefonu, ova aplikacija može poslužiti za izmjene u poslednji čas i provjeravanje da li postoje neke greške. Još jedna od prednosti Microsoft Office-a za pametne telefone je mogućnost brzog dijeljenja dokumenata sa prijateljima i profesorima. Ovu aplikaciju za Android možete preuzeti OVDJE, a za iOS OVDJE.

Wunderlist: To-Do List & Tasks

Wunderlist: To-Do List & Tasks služi da zabilježi sve vaše ideje, obaveze koje morate da uradite ili stvari koje želite da vidite. Sve što zabilježite možete podijeliti sa prijateljima ili porodicom. Idealna je za pravljenje planova učenja i bilježenja domaćih zadataka, datuma testova i ispitivanja.

Ovu aplikaciju za Android možete preuzeti OVDJE, a za iOS OVDJE.

Wikipedia

Čuvena online enciklopedija koja je zamijenila odlazak u biblioteku kada je potrebno raditi neki istraživački rad, dostupna je i u vidu aplikacije. Wikipedia sadrži više od 32 miliona tekstova na 280 svjetskih jezika. Ukoliko vam zafali neka informacija prije kontrolnog ili ispitivanja, u svakom trenutku je dovoljno da pokrenete Wikipedia-u na mobilnom telefonu, ukucate željenu temu i pročitate sve što vam je potrebno kako biste dobili što veću ocjenu.

Wikipedia-u za Android besplatno možete preuzeti OVDJE, a za iOS OVDJE.

PhotoMath

Ova aplikacija je idealna za sve one koji kubure sa matematikom. Naime, PhotoMath će skenirati neku matematičku jednačinu ispisanu na papiru, a zatim će je riješiti umjesto vas. Pored toga što će ispisati tačno rešenje, ova aplikacija će ispisati i korak po korak kako se došlo do rješenja. PhotoMath rješava aritmetičke izraze, razlomke, decimale, korenovanje, kao i jednostane linearne jednačine.

PhotoMath za Android možete preuzeti OVDJE, a za iOS OVDJE.

GoogleEarth

Google Earth uglavnom imaju svi Android telefoni. Pomoću ove aplikacije je u svakom trenutku moguće istražiti i najudaljenije dijelove planete, a takođe je moguće virtutelno prošetati velikim brojem svjetskih gradova. Ukoliko želite da zadivite profesora i dobijete najveću ocjenu iz geografije, Google Earth vam u tome može pomoći.

Preuzmite ga za Android OVDJE, a za iOS OVDJE.

Duolingo

Lansirana 2012. godine, ova aplikacija primjenjuje računarsku nauku da bi ljude naučila engleskom, francuskom, španskom, njemačkom, italijanskom, ruskom, portugalskom, švedskom, i brojnim drugim jezicima, razvijajući “drvo” vještina u kojima korisnik ide od jednog izazova ka drugom, korak po korak, onako kako i dijete uči svoj maternji jezik, bez previše teoretisanja. Koga briga šta je past tense, ako znaš da ga primjeniš kako treba! Za sada među osnovnim jezicima ne postoji srpski, ali ako znate engleski možete da učite sve ostalo. Trenutno postoji 39, a 23 nova jezika su na putu.

Duolingo za Android preuzmite OVDJE, a za iOS OVDJE.

Google Translate

Ako baš i niste neki poliglota, Google Translate je tu da vam pomogne prilikom učenja i prevođenja stranih jezika. Pored toga što možete ručno unjeti željenu riječ kako bi je aplikacija prevela na srpski ili neki drugi jezik, ova aplikacija ima mogućnost da kamerom skenirate određene reči, a na ekranu će se odmah ispisati prevod na odabranom jeziku. Pored toga, postoji i mogućnost izgovaranje riječi i fraza.

Google Translate za Android možete besplatno preuzeti OVDJE, a za iOS OVDJE.

WolframAlpha

Ovo je vjerovatna najbolja aplikacija na ovoj listi, ali je za nju potrebno izdvojiti koji dolar, tačnije 2.99 dolara. WolframAlpha aplikacija iz dana u dan raste i uči o svim mogućim temama, među kojima su: matematika, fizika, hemija, astronomija, statistika, inženjerstvo, muzika, geografija, istorija… U njoj je moguće pronaći bukvalno sve što vam padne na pamet. Dio softvera WolframAlpha korišćen je i u izrade Apple-ove virtuelne asistentkinje Siri.

WolframAlpha aplikacija za Android možete preuzeti OVDJE, a za iOS OVDJE.

Lumosity

I za kraj, malo zabave nikada nije na odmet. Kada želite da predahnete od učenja, predlažemo vam da odigrate Lumosity. U pitanju je igrica koja za cilj ima poboljšanje memorije i pažnje. Lumosity igra više od 60 miliona ljudi širom svijeta, a nju su napravili pravi neurolozi. Ova aplikacija se sastoji od nekoliko različitih igara koje pomažu korisnicima da treniraju memoriju, povećaju pažnju i generalno treniraju svoj mozak.

Lumosity za Android preuzmite OVDJE, a za iOS OVDJE.