<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Gas, novo oružje u rukama Egipta

Italijanski naftni koncern “Eni” saopštio je u nedjelju da je 200 kilometara od obale Egipta otkrio “ogromno polje gasa, najveće ikada pronađeno u Sredozemnom moru”.

02. septembar 2015, 12:00

Prema njihovim procjenama, na dubini od 1,5 kilometara nalazi se 850 milijardi kubnih metara zemnog gasa. Kako je saopšteno, bilo bi to vjerovatno najveće polje zemnog gasa na svijetu, koje bi decenijama pokrivalo potrebe Egipta za energijom.

Milijarde, koje bi u najboljem slučaju već za četiri godine mogle da se sliju u osiromašeni državni budžet, ne samo da bi ojačali poziciju aktuelnog egipatskog predsednika Abdela Fataha al Sisija, već bi bitno oslabili i egipatske susjede.

Do sada su Izrael i Kipar, zahvaljujući otkrivenom gasu na vlastitim teritorijama, maštali o tome da postanu izvoznici energije. Ogromne dimenzije egipatskog naftnog polja, međutim, nameću pitanje da li Jerusalim i Nikozija uopšte još mogu biti atraktivni za strane kompanije.

Posredovanje italijanskog premijera sada navodno treba da pomogne da se nađe povoljno riješenje za sve: uz pomoć Rima, zemlje na Sredozemnom moru trebalo bi zajedno da izvoze gas u Evropu.

Vijest o otkriću gasa u Kairu je dočekana sa oduševljenjem. Ovo nimalo ne čudi, budući da se “energetska kriza” ovog ljeta osjeća snažnije nego ikad. Tokom talasa vrućine pre dvije nedelje, potražnja je više od 20 odsto nadmašivala kapacitet elektrana.

U velikim dijelovima zemlje usledili su višečasovni prekidi snabdijevanja strujom - i do šest puta dnevno, uz maksimalne temperature od 47 stepeni u hladu. Razlozi krize su različiti: loše upravljanje, korupcija, politička previranja i teroristički napadi islamista, koji često napadaju postrojenja za snabdijevanje strujom.

Pri tom je Kairo i prije otkrića novog gasnog polja površine 100 kvadratnih kilometara imao dovoljne rezerve energije. Međutim, međunarodnim koncerni, koji eksploatišu sirovine za Egipat, u posljednje vrijeme su izvlačili i isporučivali gas u sve manjim količinama, zato što je vlada sprečavala ugovoreni izvoz i kasnila sa plaćanjem.

Novootkriveni izvor mogao bi da da Sisiju novi zamah: kompanija “Eni” je izjavila da želi “što je moguće prije” da razvije polje gasa. Sisijeve pristalice su na društvenim mrežama pisali da nalazište dokazuje da je “Bog naklonjen” predsjedniku i da će uz njegovu pomoć zemlja ponovo ojačati. Pristalice opozicije ocijenjuju vest iz Italije kao propagandni potez, koji treba da prikrije da Sisi očigledno ne uspijeva da kontroliše krvavu pobunu u zemlji.

U susednom Izraelu vijest o navodnom otkriću vijeka primljena je sa zabrinutošću. Ovdje su se, poslije otkrića velikog gasnog polja prije četiri godine, nadali da će unosnim izvozom gasa učvrstiti mirovne ugovore sa Egiptom i Jordanom. Aman je već pokazao zainteresovanost da u narednih 15 godina kupi od Izraela gas u vrednosti od 15 milijardi američkih dolara. I Egipat je trebalo da kupuje izraelski gas.

Međutim, nisu samo ovi poslovi u opasnosti: izraelski stručnjaci strahuju da je čak i razvoj polja gasa za sopstvene potrebe doveden u pitanje, zato što je trebalo da se finansira izvozom gasa.

Poslije vijesti iz Kaira Benjamin Netanjahu suočen je sa još jednim problemom: razvoj otkrivenih gasnih polja odlaže se već mjesecima zato što izraelski političari ne mogu da se dogovore sa investitorima o uslovima ugovora o isporuci. Već zaključeni ugovor je propao nakon što su visoki zvaničnici upozorili na “stvaranje opasnih monopola”, zbog kojih krajnji potrošači moraju da plaćaju previsoku cijenu, malobrojni imaju preveliku moć, a naftni magnati plaćaju premali porez.

Ovo je izazvalo javnu pobunu, zbog koje sve do danas nije postignut konačan dogovor.

Ministar energije Juval Štajnic je upozorio da Izrael propušta istorijsku priliku da razvije vlastite energetske rezerve. Cijena gasa će pasti, ocijenjuje on, međunarodne kompanije će radije u Egiptu tragati za novim izvorima nego da se maltretiraju zbog politički neizvijesne situacije u Jerusalimu.

Vijest iz Egipta, međutim, ne mora nužno biti loša za Jerusalim. Izraelski državni radio je, naime, objavio vijest da je italijanski premijer Mateo Renci za vikend prilikom posjete Izraelu izvestio Netanjahua o otkrivenom nalazištu i iznio zanimljiv predlog: Rim želi da pomogne da se uspostavi saradnja Kipra, Izraela i Egipta kako bi istočno Sredozemno more postalo novi, pouzdani izvor energije za Evropu.

Od toga bi svi učesnici mogli da imaju koristi. Saradnja ove tri zemlje ne samo da bi im osigurala ogromne prihode, već bi istovremeno smanjila zavisnost Evrope od ruskih isporučilaca gasa.