<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Deset proizvoda za koje mislite da su zdravi, a nisu

Neki proizvodi trebalo bi da poboljšaju vaše zdravlje, ali mogu da imaju potpuno suprotno dejstvo ako ih koristite nepravilno...

06. septembar 2015, 12:00

Foto: Horia Varlan / Flickr.com 
Iako ih kupujete s najboljom namerom, upravo ovi proizvodi mogu da podstaknu pojavu alergija, stvore kožne infekcije ili prouzrokuju brojne druge probleme... 

Sunđer za tuširanje

Iako je tuširanje prijatnije sa sunđerom i imate osećaj da više i bolje iskorišćavate svoj gel za tuširanje ili sapun, nikad ne biste pogodili šta se sve krije u njemu. 

"Sunđeri su savršeno mesto za razmnožavanje bakterija, gljivica i plesni", navodi doktorka Džesika Vajzer, ističući da svaka mala rana na vašem telu (makar bila i minijaturna, od žileta), nosi rizik od infekcije. 

I dalje možete da koristite sunđer, ali vodite računa o tome da bude od prirodnih vlakana, jer ona sadrže enzime koji sprečavaju razmnožavanje bakterija i plesni. Takođe menjajte sunđer svakih mesec dana, a nakon svakog korišćenja dobro ga isperite i iscedite, i ostavite ga na hladnom, suvom mestu. 

Prečišćivač vazduha

Ovaj uređaj mnogima zimi spašava život, jer sprečava začepljenje nosa i pojavu suve kože. Ali, ako ga nedovoljno često čistite, na njemu mogu da se razviju plesan i patogeni, a mogu da počnu da bujaju i grinje, što je problem ako se mučite s alergijama. 

Ako ovlaživač koristite u toku noći, nemojte samo da ga isključite, jer preostala voda u posudi predstavlja idealnu sredinu za razvoj plesni. Prolijte preostalu vodu i osušite uređaj do kraja. Preporučuje se i da svakog trećeg dana očistite ovlaživač četkom i sunđerom. 

Štapići za uši

Iako deluje odbojno, vosak u ušima postoji s razlogom: kako bi zaštitio nežnu strukturu unutrašnjosti uha od nakupljanja prašine i različitih ostataka. Znači, taj vosak je zdrav, iako ako se previše nagomila može da prouzrokuje bolove i upale, a upravo to činite kad ga čistite jer deo voska uvek ugurate samo dublje u uho. 

Zaboravite stoga na štapiće, jer ionako sve što treba da očistite jeste deo koji ćete dosegnuti maramicom tako što ćete preći oko ulaza u uho. 

Antibakterijski sapun

Dokle god “pošteno” istrljate ruke, ubićete sve bakterije. Antibakterijski sapuni su u najmanju ruku neefikasni, kaže profesorka epidemiologije s Kolumbije, Ilejn Larson. U istraživanju u kojem su učestvovala dva domaćinstva, od kojih se u jednom koristio antibakterijski sapun, a u drugom obični, pokazalo se da su se članovi obe porodice jednako često razboljevali, a neki sastojci u antibakterijskom sapunu mogu da prouzrokuju otpornost na antibakterijske sastojke. 

Jednostavno operite ruke sapunom i vodom, pritom vodeći računa da ih dobro istrljate i temeljno isperete. 

Vaša stolica

Svi znamo koliko je opasno konstantno sedenje. Na taj način povećavate rizik od nastanka srčanih bolesti, gojaznosti i smrtnosti. Nažalost, čak i ako redovno vežbate, to ne umanjuje značaj celodnevnog sedenja na poslu, a zatim još i uveče pred televizorom ili kompjuterom. 

Ustanite kad god možete, idite kod kolege ako vam je potrebna pomoć ili savet umesto da mu se javite na čet, uzmite malu čašu vode i često idite da je napunite. Lagana dvominutna šetnja na svakih sat vremena smanjuje rizik od smrtnosti za 23 odsto u poređenju s celodnevnim sedenjem. 

Blender

Naravno da perete blender nakon svake upotrebe, ali verovatno zaboravljate na jednu stvar: gumu na ivici posude, koja drži posudu zatvorenom. U istraživanju iz 2013. godine, pokazalo se da je to treća stvar s najviše bakterija u kuhinji, i da može da sadrži salmonelu, ešerihiju koli, gljivice i plesan. Zato da svaki put nakon upotrebe operite i taj deo. 

Pribor za sređivanje noktiju

Sjajno je obaviti manikir i pedikir kod kuće, ali alat koji tom prilikom koristite može da bude pun prljavštine - normalno je da bakterije žive na vašoj koži, pa ih, kad sređujete nokte, prebacujete na makazice, grickalicu i slične stvari. A ako taj pribor dobro ne očistite, bakterije mogu brzo da se razmnože na njima, što može da prouzrokuje kožne infekcije. 

Nakon svake upotrebe sav pribor dobro operite sapunom i toplom vodom i pazite da ga dobro osušite, a kamen plavac zamenite na svake tri do četiri nedelje. I nipošto nemojte da delite svoj pribor! 

Gumena spatula

Naravno da je čistite nakon svake upotrebe, ali padne li vam ikad na pamet da skinete gumeni deo i očistite dršku ispod? Verovatno ne, a zbog toga se gumena spatula našla na drugom mestu najprljavijih stvari u kuhinji. Na njoj su pronađene ešerihija koli, gljivice i plesan. 

Dakle, ako je odvojiva, svakako svaki put operite celu spatulu, tj. oba dela zasebno, a ako je u jednom komadu, pazite da je temeljno celu isperete. 

Plišane igračke

Bilo da čuvate one kojima ste se igrali u detinjstvu ili imate decu, znajte da su magneti za grinje. A grinje mogu prouzrokovati razvoj unutrašnjih alergija zbog čega možete kijati, imati začepljen nos i crvene, suzne oči. 

Neka jedna ili dve igračke budu na krevetu vašeg deteta, a ostale na polici. Menjajte ih svakih nekoliko nedelja ili ih zamotajte u plastičnu kesu i odložite preko noći u zamrzivač kako biste eliminisali grinje. 

Pasta za izbeljivanje zuba

Svi se oslanjamo na pastu za svež dah i čiste zube, ali mnoge su dizajnirane za izbeljivanje zuba, a samo zato što nešto možete da kupite u svakoj prodavnici ne znači da je bezopasno. Dugotrajno korišćenje ovih pasti može da pojača osetljivost i 'istroši' zubnu gleđ, navodi Klifton M. Keri, profesor stomatologije na Univerzizetu u Koloradu. 

Ili ih nemojte uopšte koristiti ili zatražite preporuku svojeg stomatologa, a pomoći će i godišnje uklanjanje kamenca kod zubara, piše magazin Time.