<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zagađenje: 90% morskih ptica u ishrani imaju plastične kese (VIDEO)

U fokusu stranih medija su reagovanja na istraživanje Australijskog naučnog i industrijskog istraživačkog centra koje pokazuje da, po podacima od 1962. do 2012. godine, 90% svih morskih ptica imaju plastične proizvode u svom digestivnom traktu.

03. septembar 2015, 12:00

Ako se trenutna proizvodnja i potrošnja plastike odnosno plastičnih kesa nastavi, biće još gore.

Autor Chris Wilcox izjavio je da je bio svjestan da su neke vrste kao što su albatrosi, izloženiji plastičnom otpadu. Međutim ono što ga brine jeste budućnost. “Proizvodi od plastike se udvostručuju svakih 11 godina što znači da će između 2015. i 2026. godine biti proizvedeno plastike koliko je napravljeno od kad znamo za taj materijal. Kao rezultat toga, sve više vrsta biće izloženo plastici u svojoj ishrani.” rekao je Wilcox.

Ovo ne zvuči dobro za sav živi svijet u okeanima. “Morske ptice su dobar indikator zagađenja sredine.” dodaje Wilcox. “One prelaze velike razdaljine, relativno su osjetljive na promjene sredine, i na vrhu su morskog lanca ishrane. Bilo kakva vrsta zagađenja ili poremećaja vidi se kroz taj lanac.”

Takođe, NASA je objavila video u kom pokazuje kako su se tokom 35 godina u okeanima formirala praktično čitava ostrva zagađenja.