<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Afera u Sloveniji: Otpustili voditeljku jer je Hrvatica

Radiotelevizija Slovenija našla se na udaru optužbi za širenje nacionalizma, rasizma i šovinizma nakon članka u slovenskom nedjeljniku "Mladina" kojeg je potpisao Greg Repovž.

03. septembar 2015, 12:00

Naime, u Rrepovževom uredničkom komentaru koji je obradio tematiku uticaja politike na RTV Slovenija, Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše uspoređena je s hrvatskim HDZ-om.

Takođe, Repovž tvrdi da Programsko vijeće slovenske televizije, u kojem je velik broj osoba bliskih SDS-u, s položaja voditeljice središnjeg dnevnika planira maknuti Jelenu Aščić jer je Hrvatica iz Bosne.

U članku se navodi kako pojedini članovi Vijeća smatraju da Aščić ne bi trebala voditi Dnevnik na dane nacionalnih i vjerskih praznika zbog svog porjekla.

Aščić iz sebe ima vrlo produktivnu i uspješnu karijeru, a zemlju je potresla dokumentarcem o bosanskim građevinskim radnicima koji u Sloveniji žive u ropskim uvjetima. Njen je rad doveo do kriminalističke istrage koja je potom završila brojnim hapšenjima.

Iako će tek biti objavljeno hoće li Aščić nastaviti voditi Dnevnik, njeno micanje podržava i direktorica RTV-a Ljerka Bizilj, smatrana bliskom suradnicom bivšeg slovenskog premijera Janše i njegovog SDS-u.

Aščić nije jedina žrtva čistke nove politike RTV-a. Helena Milinković, u javnosti poznata kao novinarka 'bez dlake na jeziku' koja se ne boji otvarati neugodne teme i suprotstavljati se političkim moćnicima, ostala je bez svoje emisije 'Globus' bez ikakvog jasnog objašnjenja.