<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

VSTS: OEBS-u odobriti pristup spisima ratnih zločina Tužilaštva BiH

SARAJEVO

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH zaključio je da je zahtjev OEBS-a za pristup spisima predmeta ratnih zločina Tužilaštva BiH radi vršenja nezavisne analize u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom BiH, kao i sa mišljenjem VSTS-a od 14. novembra 2006. godine.

03. septembar 2015, 12:00

Savjet je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojio i zaključak da Tužilaštvo BiH treba da postupi u skladu sa njegovim mišljenjem i OEBS-u stavi spise na uvid.

Zaključci su doneseni nakon jučerašnje diskusije članova Savjeta o dopisima koje je VSTS dobio nakon odbijanja Tužilaštva BiH da OEBS izvrši uvid u spise predmeta ratnih zločina.

U dopisu Kolegijuma tužilaca navedeno je da se pristup spisima po zahtjevu OEBS-a ne odobrava, pozivajući se na nezavisnost pravosuđa i posljedice na dalji rad ove institucije u predmetima ratnih zločina.

Tokom diskusije iznesena su mišljenja da je Tužilaštvo trebalo da udovolji OEBS-ovom zahtjevu, posebno nakon najave glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, koji je u maju posjetio VSTS, da će britanski pravnik DŽoana Konor izvršiti nezavisnu analizu u periodu od 17. avgusta do 4. septembra.

 Pristigli dopisi iz Misije OEBS-a u BiH i Tužilaštva BiH inicirali su diskusiju članova Savjeta koji su odlučili da uz pomoć pravnog odjeljenja formulišu konkretne zaključke o kojima se raspravljalo.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija rekao je da više verzija predloženih zaključaka imaju isti sadržaj i da ispunjavaju svrhu.

Visoki sudski i tužilački savjet će u toku dana izvršiti imenovanja više sudija u okružnim i osnovnim sudovima u Republici Srpskoj, te kantonalnim i opštinskim sudovima u FBiH.

Predviđena su i imenovanja dodatnog sudije Suda BiH, kao i predsjednika Vrhovnog suda i sudije u Vrhovni sud Republike Srpske, te predsjednika Osnovnog suda u Banjaluci.