<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Erdoan: Evropa napravila groblje izbjeglica u Sredozemlju

ISTANBUL

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan je u jeku migrantske krize koja potresa Evropu, optužio evropske zemlje da su Sredozemno more pretvorile u "groblje izbeglica".

03. septembar 2015, 12:00

Reagujući na fotografiju malog sirijskog izbjeglice pronađenog udavljenog na turskoj obali, Erdoan je rekao da su evropske zemlje pretvorile Sredozemno more u groblje izbjeglica i sve one snose odgovornost za svakog preminulog migranta.

"Pronađeno je tijelo trogodišnjeg djeteta na našoj plaži. Zar ne bi trebalo da cijelo čovječanstvo snosi odgvornost?", pitao je turski predsjednik uoči početka sastanka ministara finansija i guvernera centralnih banaka zemalja grupe G-20.

Erdoan je ocjenio da se u Sredozemnom moru "ne dave samo izbjeglice već čovečanstvo" osuđujući odbijanje evropskih zemalja da prime sirijske izbeglice.

Turski predsjednik je podsjetio da je njegova zemlja primila oko dva miliona sirijskih izbjeglica od početka građanskog rata u Siriji 2011. godine.

Fotografija stradalog Ajlana Kurdija kako leži mrtav na plaži kod Bodruma obišla je cijeli svijet. Njegov stariji, petogodišnji brat i majka su, takođe, umrli.