<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Završena Njuzvikova međunarodna konferencija o slobodi medija

Više od 20 najeminentnijih novinara i urednika, stručnjaka i boraca za nezavisnost medija, učestvovalo je na Prvoj međunarodnoj Njuzvikovoj konferenciji o slobodi medija.

04. septembar 2015, 12:00

Na šest panela govorilo je više od 20 novinara i eksperata iz Evrope, SAD, i zemalja regiona, a govorio je i Aleksandar Triunović, glavni i odgovorni urednik portala BUKA.

Paneli na kojima se diskutovalo bili su:

1. Koliko je Vikiliks promenio svijet?
2. Izazovi istraživačkog novinarstva
3. Michael Montgomery: Moje lekcije sa Balkana - od zločina u Ćuški do “žute kuće”
4. Granice medijskih sloboda
5. Televizije u regionu - pogled iznutra i pogled spolja
6. Nezavisna tijela i sloboda štampe
7. Regionalni mediji - od štamparije do interneta

Preispitivanje nivoa slobode medija u ovom trenutku, pogotovo u svjetlu kritičnih tačaka na zapadnom Balkanu, gdje se indeks slobode medija iz godine u godinu smanjuje, od posebnog je interesa ne samo za Srbiju već i za čitavu Evropu. Stoga je akcenat panela o slobodi medija i slobodi izražavanja, kao o temeljnim građanskim slobodama i pravima, stavljen na aktuelna dešavanja na evropskom i svetskom nivou.

"Mi verujemo da bez slobode izražavanja nema slobodnog i demokratskog društva. U poslednjim godinama veoma su zabrinjavajući podaci o rastućem broju napada na novinare. Nasilje nad njima predstavlja najgrublje kršenje slobode izražavanja, kao i osnovnih standarda svakog demokratskog društva. Zato je na državama i njihovim vladama da učine sve kako bi medijski personal radio slobodno i bez straha od mogućih političkih, ekonomskih i kriminalnih pritisaka, ucena i pretnji. Obaveza svake odgovorne vlasti je da podstiče kritično izveštavanje i da garantuje poštovanje osnovnih ljudskih prava i sloboda", rekli su organizatori.

Poseban fokus konferencije bio je na istraživačkom novinarstvu, o čemu su govorili neki od najpriznatijih novinara u svijetu.



Istaknuto je da je hrabro i nepristrasno izvještavanje jedno je od ključnih tačaka u procesu stvaranja profesionalnog medijskog prostora. Koliki je njegov značaj za društvo pokazuje i činjenica da ono, iako često zahtijeva izuzetnu hrabrost i profesionalne vještine, vraća povjerenje u slobodno i fer izvještavanje.

U svjetlu izazova sa kojima se zemlje regiona i Evrope suočavaju, na konferenciji se debatovalo o ključnim pitanjima koja utiču na medijski sektor.

Na kraju konferencije vladama u regionu su predstavljene i konkretne preporuke vodećih ljudi iz evropskih i regionalnih medijskih organizacija sa ciljem poboljšanja medijske situacije.


Učesnici konferencije:

KRISTINN HRAFNSSON (portparol Juliana Assangea i WikiLeaksa), GOCA IGRIĆ (regionalna direktorka Balkanske istraživačke mreže - BIRN), IGOR BOŽIĆ (izvršni producent televizije N1 - Beograd), HENRIK KAUFHOLZ (predsedavajući Evropskog centra za medijske slobode), GAVIN MACFADYEN (direktor Centra za istraživačko novinarstvo iz Velike Britanije), LAMIJA ALEČKOVIĆ (direktorka vesti na Hrvatskoj radio-televiziji - HRT), HANS-ULRICH JOERGES (urednik svih nemačkih nedeljnih izdanja Gruner+Jahr), MICHAEL MONTGOMERY (Američki centar za istraživačko novinarstvo iz San Franciska), LJUBICA GOJGIĆ (Radio-televizija Vojvodine - RTV), AIDAN WHITE (direktor Etičke novinarske mreže iz Londona i nekadašnji generalni sekretar Međunarodne federacije novinara), BOŠKO JAKŠIĆ (spoljnopolitički komentator lista Politika), VUKAŠIN OBRADOVIĆ (predsednik NUNS), MICHAEL MARTENS (dopisnik za Balkan - Frankfurter algemeine Zeitung), MILICA PEŠIĆ (izvršna direktorka Instituta za medijsku različitost iz Londona), JUERGEN ROTH (najpoznatiji nemački istraživački novinar), GORAN MILIĆ (direktor programa i vesti Al Jazeera Balkans), ZORAN SEKULIĆ (predsednik Asocijacije medija i glavni i odgovorni urednik agencije Fonet), PETER EINSTEIN (donedavni direktor TV B92 i Prva TV), HANS-MARTIN TILLACK (novinar nemačkog Sterna), DRAGO PILSEL (kolumnista i urednik portala Autograf.hr iz Zagreba), MARKUS BECKEDAHL i ANDRE MEISTER (osnivači bloga za istraživačko novinarstvo Netzpolitik.org), SLOBODAN GEORGIEV (Balkanska istraživačka mreža - BIRN), AJLA TERZIĆ (urednica u dnevniku Oslobođenje - Sarajevo), RODOLJUB ŠABIĆ (poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podatake o ličnosti), SAŠA JANKOVIĆ (Zaštitnik građana), ĐORĐE KRIVOKAPIĆ (Fakultet organizacionih nauka i fondacija Share), JAKŠA ŠĆEKIĆ (producent agencije Reuters), ALMIR ŠEĆKANOVIĆ (zamenik glavnog urednika Faktor.ba), ŽELJKO IVANOVIĆ (izvršni direktor dnevnika Vijesti - Podgorica), ALEKSANDAR TRIFUNOVIĆ (glavni urednik portala Buka - Banjaluka), ZDRAVKO MILINOVIĆ (izvršni urednik u Večernjem listu - Zagreb), FARUK VELE (glavni i odgovorni urednik Dnevnog avaza - Sarajevo)